ONLINE DERSLER

Eğitim Bilimleri Sınavı

  • KPSS
  • 23.10.2022
  • 740 Kez Okundu
Eğitim Bilimleri Sınavı

Eğitim Bilimleri Sınavı

Türkiye Geneli Eğitim Bilimleri Sınavı

Eğitim Bilimleri Sınavı; KPSS A grubu öğretmen adaylarına yönelik, lisans düzeyinde girme zorunluluğu olan sınavdır. ÖSYM tarafından kişilerin kamu kurumlarında öğretmen olarak atanması için gerçekleştirilen sınav 3 farklı oturumdan oluşur;

  • KPSS Lisans oturumu
  • KPSS Eğitim Bilimleri oturumu
  • KPSS Öğretmenlik alan bilgisi oturumu

Öğretmen olabilmek için KPSS Eğitim Bilimleri oturumu lisans oturumunun yanında öğretmen adayları için katılması zorunlu bir sınavdır. Bu sınava katılım göstermeyen adayların atanmalarında gerekli puan hesaplaması olmaz.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Hazırlık Süreci

Türkiye Geneli Eğitim Bilimleri Sınavına hazırlanırken, herhangi bir plan program yapılması çok önemlidir. Hangi derse nereden çalışılacağını, hangi öğretmenlerden nelerin dinlenmesi gerektiği, nerelerden soru çözümleneceği, hangi aylarda hangi derslere vakit ayrılması gerektiği belirlenmelidir.
Sınavla ilgili kendinizi programlamazsanız, Genel Yetenek- Genel Kültür, Eğitim Bilimlerinde dersler arasında bocalayabilirsiniz. Bu da sınav tarihi yaklaştıkça strese girmeniz anlamına gelir.
Önceki senelerde hazırlanan Eğitimi Bilimleri derslerine çalışabilir ve sınav sorularını çözebilirsiniz.

KPSS Öğretmenlik Sınavındaki Testler


KPSS öğretmenlik, MEB’in açtığı öğretmen kadrolarına atanmayı isteyenlerin başvurduğu sınavdır. Bu sınava girmek için üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden kişilerin mezun olması gerekir. Aynı zamanda Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, İlahiyat ve Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları da pedagojik formasyon eğimini alarak sınava giriş hakkı elde ederler.

Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik alan bilgisi testleri çözülmelidir. Testlerin oturumu, soruların sayısı, süresi şöyledir;

Genel Yetenek-Genel Kültür, cumartesi sabah oturumları 120 soru, 120 dakikadan oluşur.
Eğitim Bilimleri, cumartesi öğleden sonra oturum, 80 soru ve 100 dakikadan oluşur.
ÖABT, diğer oturumların ertesi hafta, pazar sabahı uygulanır. 50 soruya 75 dakika verilir.

ÖABT Hangi Öğretmenlik Branşlarında Uygulanır?


ÖSYM’nin yapmış olduğu öğretmenlik alan bilgisi testlerinin uygulandığı alanlar; Türkçe, Fizik, Coğrafya, Matematik, Biyoloji, Tarih, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Kimya, Din Kültürü, Yabancı Dil Almanca ve İngilizce, Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği ve Okul öncesi Öğretmenliktir.

 Öğretmenlik atamaları her sene Ağustos aylarında yapılır. Atamalarda o senenin KPSSP121 puanı dikkate alınır. ÖABT'nin yapılmadığı yerlerde de KPSSP10 puanı kullanılır. MEB yılda bir defa öğretmen alımı yapar. KPSSP121 ve KPSSP10 puan türlerinin geçerlilik zamanı 1 yıldır. Sınavdaki adayların başvuru gerçekleştirdikleri sene KPSS'nin ilgili olan türlerden yeterli puanı alması gerekir.

Öğretmenlik Taban Puanları Nasıl Belirlenir?

Her branşın ayrı bir taban puanı olmaktadır. Taban puanın belirlenmesinde kadro sayısı ve ilgili olan branşta adayların KPSS puanı etkili oluyor. Fakat netice olarak öğretmenlik kadroları için belirli taban puan bulunmaz. Puana değil, kontenjana dayalı yerleştirme yöntemi uygulandığından bu sınav sıralama sınavıdır. Örnek olarak, bu sene 80 puan ile açıkta kalmış bir adayın önümüzdeki sene 75 puanla atanıyor olması mümkün olabilir.

Anonim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim