ONLINE DERSLER

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı

  • YKS
  • 31.01.2023
  • 379 Kez Okundu
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına (YKS) Kimler Başvurabilir?

YKS öğrencilerin üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen üniversiteye giriş sınavıdır.

YKS’ye, ortaöğretim kurumlarının son sınıfında (liseler ve açık öğretim liseleri) okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim eğitimini başarıyla tamamlamış öğrenciler ve ortaöğretim eğitimini yurt dışında tamamlayan öğrenciler YKS sınavına başvurabilirler.

Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan ortaöğretim son sınıf veya ortaöğretim mezunu olan öğrenciler de sınava başvurabilirler. Bu öğrenciler sınava giriş hakkına sahip olsalar da tercih dönemine kadar Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna geçmedikleri takdirde tercih yapsalar da Yükseköğretim Programları ve Yükseköğretim Programları Kontenjan Kılavuzu’nda yer alacak yükseköğretim programları kontenjana dâhil edilmezler ve yerleştirilmezler.

Yabancı uyruklu öğrencilerin yerleştirilmesi YKS kapsamında değildir. Yabancı uyruklu öğrenciler ilgili Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usuller ve esaslar ile yerleşebileceklerdir.

Mavi Kart sahibi olan öğrenciler YKS sınavına başvurabilirler ve yerleştirilebilirler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu ve göç yoluyla Bulgaristan’dan gelen Türk soylu öğrenciler de YKS sınavına başvurabilirler ve yerleştirilebilirler.

 

YKS Sınavı Kaç Oturumdan Oluşur?

YKS sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum TYT, 2. Oturum AYT ve 3. Oturum YDT sınavlarıdır.

TYT Ne Demektir?

Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğrencilerin üniversiteye giriş için girmesi gereken ilk oturumdur. Ön lisans hedefi olan öğrenciler TYT sınavında istedikleri bölüme uygun bir puan almaları gereklidir. Ön lisans 2 yıllık üniversite bölümlerinden oluşmaktadır.

Öğrenciler 2. (AYT) ve 3. (YDT) oturumda bulunan sınavlara katılabilmek için TYT sınavına girmeleri gerekmektedir.

AYT Ne Demektir?

Alan Yeterlilik Testi (AYT) öğrencilerin lisans yapabilmeleri için girmeleri gereken sınavdır. Lisansa hak kazanabilmek için baraj puanını geçmeleri gerekmektedir. AYT baraj puanı 180’dir. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler istedikleri lisans bölümünü okumaya hak kazanırlar.

YDT Ne Demektir?

YABANCI DİL TESTİ (YDT) dil puanı ile tercih yapmak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Dil alanında lisans yapmak isteyen öğrenciler TYT sınavına girmek zorundadır. TYT sınavına girdikten sonra YDT sınavına girmeye hak kazanabilirsiniz. YDT sınavı 80 sorudan oluşur. YDT sınavına giren öğrencilere verilen süre 120 dakikadır. YDT sınavına başvuru yaparken İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinden herhangi birini seçmeniz gerekmektedir. Seçiminize göre sınavınız Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanmaktadır.

Anonim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim