AYT Konuları Nelerdir?
Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her sene düzenlenen bir sınavdır. AYT sınavına girebilmek için öğrencilerden aranan ilk şart TYT sınavına girmeleridir. AYT sınavında 160 soru bulunur. AYT sınavı için öğrencilere tanınan süre 180 dakikadır.
Lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler bu sınava girmelidir. AYT sınavının baraj puanı 180’dir. AYT sınavında 180 olan baraj puanını geçemeyen öğrencilerin puanları hesaplanmaz. Barajı geçemeyen öğrenciler yerleştirilmeye dâhil edilmezler. AYT sınavı öğrencilerin hedeflediği alandaki başarısını ölçen bir sınavdır.
AYT Sınavı Alanları Nelerdir?
AYT sınavına giren öğrenciler seçecekleri bölüme göre alanlara ayrılırlar. Sözel alanda kendini geliştiren öğrenciler sözel alanında seçim yapabilirler. Eşit ağırlık alanında kendini geliştiren öğrenciler eşit ağırlık alanında seçim yapabilirler. Sayısal alanda kendini geliştiren öğrenciler sayısal alanda seçim yapabilirler.
Sözel puan türünü kullanmak istiyorsanız AYT oturumunda Edebiyat- Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözmeniz gerekir. Bu testleri çözdüğünüz ve 180 baraj puanını geçtiğiniz takdirde sözel puanınız hesaplanacaktır. Diğer alan testlerinden çözmeniz sözel puan türünüzü kötü yönde etkilemez.
Eşit ağırlık puan türünü kullanmak istiyorsanız AYT oturumunda Edebiyat, Matematik, Coğrafya I ve Tarih I testlerini çözmeniz gerekir. Bu testleri çözdüğünüz ve 180 baraj puanını geçtiğiniz takdirde eşit ağırlık puanınız hesaplanacaktır. Bu alan diğer iki alanın kesişim noktası gibidir.
Sayısal puan türünü kullanmak istiyorsanız AYT oturumunda Matematik ve Fen bilimleri testlerini çözmeniz gerekir. Bu testleri çözdüğünüz ve 180 baraj puanını geçtiğiniz takdirde sayısal puanınız hesaplanacaktır. Diğer alan testlerini çözmeniz sayısal puan türünüzü olumsuz yönde etkilemez.
AYT Konuları Nelerdir?
AYT sınavına girmek isteyen öğrenciler kendi alanlarına uygun olan derslere çalışmalıdır. AYT sınavında başarılı olmak istiyorsanız kendi alanınızda bulunan konulara uygun soru bankası edinmelisiniz ve düzenli bir şekilde pratik yapmalısınız. AYT sınavında karşınıza çıkacak olan konular şunlardır;
- Edebiyat
- Matematik
- Geometri
- Tarih
- Coğrafya
- Felsefe
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji