Sınav Stresi Nedir?
Sınav stresi, sınav öncesinde öğrenilmiş ve pratiğe dökülmüş bilginin sınav esnasında unutmasına sebep olur. Sınav stresi öğrencileri olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi stresin de fazlası zarardır. Sınav kaygısının psikolojik ve fiziksel bazı belirtileri bulunmaktadır.
Sınav Kaygısının Psikolojik Belirtileri Nelerdir?
Başarısızlık korkusu, heyecan, tedirginlik, sıkıntı, çalışma isteksizliği gibi belirtiler psikolojik belirtilerdir.
Sınav Kaygısının Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
Mide bulantısı, titreme, ağız kuruluğu, terleme gibi belirtiler fiziksel belirtilerdir.
Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirsiniz?
Sınav kaygısını yaşamamak için düzenli çalışmak gerekir. En önemlisi ise ders çalışırken başaracağınıza inanarak çalışın. Kendine güvenen bir öğrenci her şeyi başarabilir. İnanmak başarmanın yarısıdır.
- Çalıştığınız Bilgilerden Emin Olmak
Çalışılmış ve pratiğe dökülmüş bilgiler unutulmaz. Düşünce yoluyla kendinizi korkutarak bildiğiniz bilgileri de unutabilirsiniz. Olumsuz düşünmek sizin motivasyonunuzu düşürür.
- Uyku Düzeninize ve Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin
Sınav öncesi stresi engellemek için vücudunuzun düzeni olması gerekir. Düzen konusunda uyku ve beslenme çok önemlidir. Sınava yönelik çalışmalar üç gün önce bırakılmalıdır. Zaten verimli çalıştıysanız son üç gün çalışmayı bırakıp zihninizin sakinleşmesine izin vermelisiniz.
- Hedefinize Odaklanın
Sakin kalıp kendinize güvenirseniz hedefiniz sizi bekliyor olacaktır. Sınav sonucunu aldığınızda çevrenizden duyacaklarınızdan korkmayın. Hedefinize odaklanın ve adım adım yaklaştığınızı düşünün. Olumsuz düşüncelere karşı korunmak için odağınızı olumlu yönlere yöneltin.
- Sınava Zamanında Gidin
Sınava çok erken gitmek sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Diğer öğrencilerin streslerinden ve korkularından etkilenebileceğiniz için sınava gereğinden önce gitmeyin. Sınava geç de kalmamalısınız. Mümkünse sınava gireceğiniz mevki yakınında bir açık alanda oturabilirsiniz.
- Sınavı Çözmeye Kolay Sorulardan Başlayın
Sınava size kolay gelen soruları çözmekle başlamalısınız. Bu şekilde kendinize daha çok güveneceksiniz. Sakin ve kendinizden emin bir şekilde ilerlemek sınavınıza katkı sağlayacaktır.
- Sadece Sınava Odaklanın
Sınav esnasında çevrenize değil sadece sınav kâğıdınıza odaklanmaya çalışın. Diğer öğrencilerin sınavlarını erken bitirmesi ile ilgilenmeyin. Önemli olan erken bitirmek değil.
Sınav esnasında gergin olursanız gözlerinizi kapatın derin bir nefes alın ve yavaş bir şekilde nefesinizi verin. Bu yöntem ile sakinleşeceksiniz. Sınav esmasında kendinizi kötü hissettiğiniz zaman kendinize sakinleşinceye kadar izin verin.