Covid-19 pandemisi, tüm dünyada sağlık sorunlarına ve buna bağlı olarak ölümlere yol açmasının yanı sıra ekonomik krizleri, sosyal sorunları ve psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirmiştir. Sosyal hayattan izole olmak zorunda kalan, işini yapamaz hale gelen bireyler, değişen hayat tarzına uyum sağlamaya çalışmış, bu durum bazı bireylerde psikolojik yan etkilere neden olmuştur.
Pandemi Sürecinde Bireylerin Yaşadığı Sorunların Nedenleri;
Pandemi döneminde karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklar, birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Pandemi süreci, bireylerin bedensel sağlıklarını tehdit eden bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Beden sağlının tehdit edilmesi bireylerde, panik ve korku havası yaratmaktadır. Pandemi sürecinde bireyler, sağlıklarının devamlı tehdit altında olması nedeni ile durmaksızın endişe hali içerisindedir.Pandemi sürecinde bedensel sağlığın korunması için bireylerin evde kalmak zorunda olmasına ve sosyal iletişimin en az seviyeye indirilmesine neden olmuştur. Bu durum bireylerin yalnız kalmasına yol açmıştır.Pandemi sürecinin yan etkilerinden bir tanesi de ekonomik sorunlardır. Pandemi sürecinde yeterli düzeyde iş yapamam işletmeler, işlerinden çıkmak zorunda kalan veya iş bulamayan kişiler ekonomik bunalımlar ile karşı karşıya kalmıştır.
Pandemi Döneminde Karşılaşılan Psikolojik Problemler
Depresyon: Pandemi döneminde karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklardan biri depresyondur. Covid-19 salgını nedeni ile işinden olan, maddi sıkıntılar çeken, okula gidemeyen, arkadaş çevresi ile hatta ailesi ile bile arasına mesafe koymak zorunda kalan bireylerde depresyon belirtilerine sıklıkla rastlanmaktadır. Pandemi sürecinde depresyona giren bireyler, normalde ilgi duyarak yaptıkları şeylere karşı ilgilerini kaybeder ve sürekli mutsuz, umutsuz bir ruh haline bürünürler. Depresyon, pandemi sürecinin ön safhalarında yer alan sağlık çalışanların arasında daha sık görülmektedir.
Kaygı Bozukluğu: Pandemi döneminin getirdiği panik havası, sürekli devam eden endişe hali kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Sürekli olarak sağlıkları ve sevdikleri kişiler hakkında endişelenen bireylerde görülen kaygı hali giderek artmakta ve hayatındaki önemli şeyleri yapamayacak veya hayatına devam edemeyecek duruma gelmesine neden olmaktadır. Örneğin, pandemi sürecinde dışarı çıkaracak çalışmaya devam eden bir market çalışanı, virüsün bulaşması ihtimalinin yarattığı endişe nedeniyle işini yapamayacak duruma gelmektedir.
Obsesif-Kompulsif Bozukluk: Covid-19 salgını, bireylerde takıntılı düşüncelere ve bu düşünceleri engellemek için yapılan, tekrar eden davranışlara neden olabilmektedir. Örneğin, virüs bulaşmasına karşı korku duyan biri, virüsün bulaşmasını engellemek için evi günde 3 kere temizleyebilir, evden çıkmasa bile 50 kere ellerini yıkayabilir. Salgın süreci obsesif-kompulsif bozukluğu ortaya çıkarabileceği gibi bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin daha kötü duruma gelmesine de neden olmaktadır.
Uyku Problemi: Pandemi sürecinde ortaya çıkan rahatsızlıklardan bir diğeri de uyku problemidir. Gelecek kaygısı, maddi sıkıntılar, aile ve arkadaş özlemi, depresyon gibi rahatsızlıklar uyku bozukluğunun ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Uyku problemlerinde birey uyuyamama, sürekli uyuma, uyku apnesi gibi sorunlarla karşılaşmaktadır.
Yeme Bozuklukları: Yeme bozuklukları, bireylerin stresli, üzgün, mutsuz olduğu zamanlarda daha sık görülmektedir. Pandemi sürecinin getirdiği umutsuz ve mutsuz ruh hali bireylerin aşırı yemek yemesine ya da beden algılarını bozarak zayıf görünmek için hiç yememesine neden olmaktadır.
Pandemi Döneminde Karşılaşılan Psikolojik Rahatsızlıkların TedavisiPandemi döneminde karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklar, bireylerin kendi çabaları ve bir psikoloğun o kişi için uygun gördüğü terapi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Pandemi sürecinde yaşanan sorunların bireylerin hayatını olumsuz yönde etkilemesi ve yaşam kalitesini düşürmesi, tedavi seçeneğini kaçınılmaz hale getirmektedir.Online bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi gibi terapi türleri, pandemi döneminde yaşanan psikolojik problemler için uygulanan tedavi yöntemleridir. Bununla birlikte bireylerin pandemi sürecinde kendilerini oylayacak, mutlu edecek yöntemler bulması, kendilerini geliştirmeye yönelik, becerilerine uygun aktiviteler yapması pandemi sürecinin daha sorunsuz atlatılmasına yardımcı olacaktır.