Paragraf Soruları Nerede Karşımıza Çıkar?
Paragraf bilgisi anlam bilgisine dayalı bir durumdur. Paragraf sorularının sorulmasındaki asıl hedef okuduğunu anlayabilen bir gelecek yetiştirmektir. Okuduğunu anlayan bir genç nesil anladığını da aktarabilecek bir kapasiteye ulaşabilir. Bu yüzdendir ki eğitim-öğretim sistemimizde paragraf LGS, YKS, KPSS, ALES gibi önemli geçiş sınavlarında sorulan kritik eleme sorularıdır. Paragraf sorularını pratiğe dökerek doğru ve hızlı çözmeyi öğrendiğiniz takdirde gireceğiniz sınavların hemen hepsi sizi başarıya ulaştıracaktır.
Paragraf Sorularını Çözerken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?
- Soru Kökünü Anlamak
Anlama dayalı bir problem ile karşı karşıya olduğunuzdan dolayı öncelikle sorunun kökünü anlamaya yönelmeniz gerekir. Sizden ne istendiğini doğru bir şekilde kavradıktan sonra paragrafı okumaya başlamalısınız.
- Verilen Tüm Şıkları İncelemek
Tüm şıkları hiç atlamadan okumalısınız. Sizden asıl istenen şeyin ne olduğunu iyi anladıysanız zaten hızlı bir şekilde çözüme ulaşabilirsiniz.
Soruları metinden hareketle cevaplamak en önemli noktalardan biridir. Bu yöntem sizi doğru cevaba yöneltecektir. Soruyu çözerken kendi yorumunuzu katmamalı, metin ile olan bağınızı koparmamalısınız. Bazı sorularda öznel düşünce yapısıyla yapılan yorumlardan ötürü yanlış cevaba sürüklenebilen öğrenci kitlemiz oldukça fazla bulunuyor.
- Sorulara Önyargı ile Yaklaşmamak
Soruları soruların kısalığına ve uzunluğuna bakarak yargılamayın. Uzun sorular gözünüzü korkutabilir. Fakat uzun görünen sorular aslında daha kolay ve hızlı çözülebilen sorulardır. Kısa sorulara kıyas ile daha kolaydır.
- Metindeki Ana Düşünceyi Tespit Etmek
Ana düşünce genellikle elinizde bulunan metinlerin sonuç kısmında yani son cümlelerinde yer alır. Paragrafın iç kısmında gizlenen ana düşünce karşınıza daha nadir çıkan bir durumdur. Bu yüzden ana düşünce ile ilgili bir soru kalıbı çıkarsa hızlı olabilmek için bu taktiği uygularsanız zamandan kazanmış olursunuz.
- Soruları Metne Bağlı Kalarak Cevaplamak
Soruları okurken tüm metnin altını çizerek okumanız anlamanızı zorlaştırır. Metni okurken sadece önemli anahtar kelime veya kavramları işaretlemek anlamanızı ve doğru sonuca daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
- Pratik Yapmak
Paragraf sorularını doğru, hızlı çözmek için en önemli püf nokta ise pratik yapmaktır. Bir öğrenci paragrafta başarılı olmak istiyorsa günde en az 30-40 soruluk paragraf sorusu çözmelidir. Ancak çözdükten sonra kontrol ederek yanlışlarınızı görmelisiniz. Unutmayın ki yanlışlar her zaman akılda daha kalıcı olur.
- Tek Bir Soruya Takılı Kalmamak
Bu yöntemlerin hepsini denediğiniz halde metni anlayamıyorsanız bir soruda takılı kalmayın. Kendinize izin verin ve zihninizi aynı soru ile daha fazla yormadan diğer soruları çözmeye devam edin. Daha sonra o soruya tekrar döndüğünüzde anlamanız daha kolay hale gelecektir.