ONLINE DERSLER

LGS

  • LGS
  • 23.10.2022
  • 579 Kez Okundu
LGS

LGS

LGS Nedir?

LGS, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Liseye Giriş Sınavları olarak tanımlanmaktadır. Merkezi sınav sistemi ile öğrenci alacak olan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları öğrencilerini LGS ile almaktadır. Bu okullara öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen LGS çoktan seçmeli 90 sorudan oluşan bir sınavdır. Aynı gün içerisinde iki oturum halinde uygulanmakta olan bu sınava 8.  sınıf öğrencileri tabii tutulmaktadır. Bu sınav 8. sınıf öğrencileri için zorunlu bir sınav değildir. Sadece belirtilen liselere yerleşmek isteyen öğrencilerin tercih etmiş olduğu bir sınavdır. 

LGS Ne Zaman?

LGS Sınavı her yıl bir kez düzenlenmektedir. Bu sınava hazırlanan ve sınavı bekleyen öğrenciler ve ebeveynler LGS ne zaman sorusunun araştırmasını yapmaktadır. 2022 yılı için LGS sınavına katılmak isteyen öğrencilerin başvuruları 4-14 Nisan tarihleri arasında alınmış ve sınav 5 Haziran 2022 tarihinde yapılmıştır. 2023 Yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan LGS tarihi 30 Haziran Cuma günü olarak belirlenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 yılı için açıklanan LGS sınav tarihinin ardından öğrenciler için artık LGS’ye kaç gün kaldı sorularına yanıt aranmaktadır. Her geçen gün sınav stresini artarak yaşayan adaylar tarih yaklaştıkça kalan günleri sayarak sınavı yakından takip ediyor.   

LGS’de Kaç Soru Var?

Liselere giriş sınavı iki oturum şeklinde düzenlenmektedir. Aynı gün içerisinde birbirini takip eden saatlerde düzenlenen iki farklı oturum ile istedikleri liselerde okuma şansı arayan öğrenciler, bu sınava katılım sağlamaktadır. LGS sözel ve sayısal alanlarda olan iki oturum toplamda 90 sorudan oluşmaktadır.

İlk oturum sözel alanda yapılmaktadır. 75 dakikalık bir süre diliminde tamamlanması gereken sözel oturumda adaylara 50 soru sorulmaktadır. Sözel oturumun ardından kısa bir dinlenme süresi sunulmakta ve bu sürenin bitimi ile sayısal oturum başlamaktadır. LGS sayısal oturumunda öğrencilere 40 soru sorulmakta ve 40 soru için toplam 80 dakika zaman tanınmaktadır.

LGS sınavında sorulan toplam 90 sorunun sözel ve sayısal alanlardaki dersler için dağılımı ise şöyledir;

  • Türkçe 20 soru,
  • Matematik 20 soru,
  • Fen ve Teknoloji 20 soru,
  • İnkılap Tarihi 10 soru,
  • Yabancı dil 10 soru,
  • Din kültürü 10 soru,

şeklindedir.

LGS 2022 yılı için uygulanan saat dilimlerine bakıldığında sözel bölüme ait olan ilk oturum 09.30’da başlayarak 10.45’te sona ermektedir. İkinci oturum olan sayısal bölüm 11.30’da başlayarak 12.50’de sona ermektedir. Toplam bu süre içerisinde her bir öğrenci toplam 90 sorudan sorumlu tutulmaktadır.

LGS Puan Hesaplama

Sözel ve sayısal olmak üzere toplam 90 sorudan oluşan LGS için en çok araştırılan konulardan birisi de LGS puan hesaplama detaylarıdır.  LGS puan hesaplama için özel bir formül bulunmaktadır.

LGS hesaplama sürecinde bilmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Öncelikli olarak bu sınavda elbette doğru ve yanlış cevap sayısı büyük önem taşımaktadır. Çünkü LGS’de 3 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir. Dolayısıyla ne kadar çok yanlış yaparsanız o kadar çok doğru sayınızda silinme olacaktır. Bununla birlikte ana dersler olarak tabir edilen Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinin katsayısı 4 olarak alınırken İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil sorularının katsayıları 1 olarak alınmaktadır. Böylelikle ana derslerden ne kadar çok doğru yaparsanız sınavda alacağınız puan o kadar yüksek olacaktır.

 

Anonim
Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim