İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

Kaymakamlık hayal değil. Hedeflerine bir adım daha yaklaş!

Kaymakamlık Sınavı

KAYMAKAMLIK SINAVI

Resmi adıyla Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı, Kaymakamlık mesleğine atanmak için adayların katıldıkları sınav sistemidir.

ALIM SÜRECİ

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı, her yıl İçişleri Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda talep etmiş olduğu kadro sayısı için gerçekleştirilmektedir. Kısa adıyla Kaymakamlık Sınavı’na girmek için ön koşul olarak KPSS şartı aranmamaktadır.

Alım süreci iki aşamadan meydana gelmektedir.  İlk aşama olan yazılı sınavda başarı gösteren adaylar mülakat sürecine davet edilmektedir. Mülakat sürecinde de başarı gösteren adayların kaymakam adaylığı süreçleri başlamaktadır.

SINAVA KİMLER KATILABİLİR?

Sınava başvurabilmek için adayların; yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekmektedir.

YAŞ ŞARTI

Kaymakamlık Sınavı’na, sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olanlar başvurabilir.

KAYMAKAMLIK SINAVI’NDA ADAYLARIN SORUMLU OLDUKLARI DERSLER VE SORU SAYILARI

 

GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR

  • Türkçe → 14 Soru                 
  • İnkılap Tarihi → 4 Soru 
  • Türkiye’nin Sosyoekonomik Yapısı → 10 Soru    
  • Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları → 6 Soru

 

ALAN BİLGİSİ

  • Anayasa Hukuku → 13 Soru       
  • İdare Hukuku → 18 Soru             
  • Türkiye’nin İdari Yapısı → 14 Soru
  • Türkiye’de Mahalli İdareler → 9 Soru
  • İktisat → 12 Soru


Adaylara yukarıdaki tabloda detayları gösterilen toplam 100 soru sorulmaktadır. 100 tam puan üzerinden en az 70 puan ve daha fazla puan alan adaylar, en yüksek puan alan adaydan başlanılarak sıralanmaktadır. Sıralama sonucunda alım için ilan edilen kadro sayısının 4 katı kadar aday mülakata katılmaya hak kazanır. Yani örnek olarak 100 kişinin alınacağı bir sınavda, mülakat aşamasına geçebilmek için, sınava katılanlar arasındaki başarı sıralamasında ilk 400 kişi arasında olmak gerekmektedir. Bu noktada bir diğer detay ise, başarı sıralamasındaki 400. Aday ile aynı puanda olan diğer adaylar da mülakata katılmaya hak kazanırlar. 

MÜLAKAT SÜRECİ

İlk aşamada başarılı olan adayları mülakat süreci beklemektedir. Mülakat sürecine kalmayı başarmış adaylar yazılı sınavda sınav konularına yönelik bilgi düzeylerini ispatlamışlardır. Mülakat sürecinde ise adayların genel davranış ve tavırlarının mesleğe uygunluğu, temsil kabiliyetleri, muhakeme, kavrayış ve ifade yetenekleri ölçülmektedir. Kaymakam ilçede Cumhurbaşkanı’nı temsil eder ve idari yürütme vasıtasıdır. Ayrıca yine görev yaptığı ilçedeki en büyük mülki amirdir. Bu nedenle mülakat sürecinde adayların kişisel özelliklerine, karakter yapılarına ve temsil kabiliyetlerine özellikle dikkat edilmektedir.

Mülakatlara hazırlanırken Şenol Hoca’mızın Kaymakamlık Mülakatlarına hazırlık için sizler için hazırlamış olduğu çalışmayı izlemeniz oldukça faydalı olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=Db3ijxRztn8

 

SINAVA KATILAN ADAY SAYISI VE TABAN PUANLAR

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı 2014 yılına kadar KPPS P37 Puan türünü ön şart olarak kabul ederek adayları sınava kabul ediyordu. 2015 yılından 2017 yılına kadar olan sınavlar da ise açık uçlu sorular sorulmaktaydı. 2018 sınavıyla birlikte günümüzde hala uygulanagelmekte olan sisteme, KPPS şartı olmaksızın test usulüyle yapılan sisteme geçmiş olduk.

2018 yılından itibaren sınava katılan aday sayılarını ve yazılı sınav taban puanlarını inceleyecek olursak;

SINAV TARİHİ

ALIM SAYISI

YAZILI SINAV TABAN PUANI

02.09.2018

100

70 PUAN

09.11.2019

100

76,27 PUAN

18.11.2020

100

72,75 PUAN


SINAV TARİHİ: 10.07.2021
SINAV BAŞVURU TARİHİ: 26.05.2021 / 02.06.2021

SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANACAĞI TARİH: 12.08.2021

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim