İnsanlar yüzdükleri ve oyun oynadıkları sulardan (kıyı plajları, havuzlar, jakuziler/kaplıcalar, su oyun alanları veya okyanuslar, göller, nehirler ve su birikintileri gibi) eğer su mikroplarla kirlenmişse bazı hastalıklara yakalanabilir. Yaz aylarında yüzme nedeniyle ölümcül mikrop kapan insanlarla ilgili korkunç bazı hikâyeler duyulmaktadır. Örneğin geçen sene Meksika Körfezi’nde et yiyen bakteri olarak bilinen Vibrio vulnificus ile karşılaşan Floridalı bir adamın ve gölde yüzerken beyin yiyen bir çeşit amiple karşılaşan Minesota’da yaşayan bir gencin öldüğü ile ilgili haberler yapılmıştır ama yüzmeyi sevenlerin panik yapmasına gerek yoktur. Bunun gibi vakalar her sene görülebilse de sayıları çok azdır. Kişiler suyu yutmaktan kaçınırsa ve güvenli olmayan göllerde yüzmüyorsa, büyük olasılıkla bir sağlık sorunu yaşamayacaktır fakat ağır olmayan bazı su hastalıkları çok yaygındır. Okyanuslar, nehirler, göller ve göletler hayvanlardan, kanalizasyon sızıntılarından, yağmur fırtınalarından gelen akıntılardan, kentsel akıştan ve kirlilikten kaynaklanan bakteriler, kimyasallar, patojenler ve diğer kirleticilerle kirlenebilir veya diğer yüzücülerden bazı hastalık etkenleri suya karışabilir. Kişilerin ortalama olarak, göl veya sahil gibi doğal bir su kaynağında yüzdükten sonra, tahminen %3-8 oranında hastalanma olasılığı vardır. Hastalanma riski yaş, bağışıklık sisteminin sağlığı, sudaki kirleticilerin konsantrasyonu ve suyla temas miktarı gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Havuzlara girmekten kaynaklanan hastalıkların ana nedeni vücuttan suya taşınan mikroplardır. Sudaki virüsler, bakteriler ve parazitler gibi patojenler, mide-bağırsak enfeksiyonları, döküntüler, solunum yolu hastalıkları ve hatta yaşamı tehdit eden nörolojik durumlar gibi hastalıklara neden olabilir. Havuzlarda, jakuzilerde ve su oyun alanlarında mikropları öldürmek için kullanılan kimyasallar (klor veya brom) doğru seviyede tutulmazsa, bu mikroplar çoğalabilir ve yüzücüleri hasta edebilir. Sulardan kaynaklanan hastalıkların sebep olduğu en yaygın semptomlar ishal, deri döküntüleri, kulak ağrısı, öksürük veya tıkanıklık ve göz ağrısıdır.Hastalıklar deniz, havuz ya da diğer yüzülen suları yutma, buğu, sis ya da aerosollerin solunması ya da kontamine su ile temas yoluyla yayılan mikroplardan kaynaklanır. Ayrıca suda bulunan veya sudan buharlaşıp gaza dönüşen kimyasallarla temas edilerek de alınabilir.
En sık bildirilen ve sudan bulaşan hastalık ishaldir. Yüzerken nerede olursa olsun büyük olasılıkla ishal gibi sindirim sorunları yaşanabilir. İshalli hastalıklara Cryptosporidium, Giardia, Shigella, norovirus ve E. coli gibi mikroplar neden olur. Bu mikroplar ishal olan (veya son iki hafta içinde hasta olan) biri suya her girdiğinde bulaşabilir. İshal olan kişiler kesinlikle yüzmeye gitmemelidir. Aslında insanların herhangi bir zamanda vücutlarında, anüs etrafında tipik olarak yaklaşık olarak 0.14 gram (birkaç kum tanesine benzer) dışkı bulunabilir. İshal olan bir kişi suya girdiğinde vücudundaki o küçük miktardaki dışkı, etrafındaki suya karışarak mikropları bulaştırabilir. Bir başkası kontamine (bulaşmış, kirlenmiş) suyu çok az miktarda yutsa bile enfekte olabilir.