İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

Yoga Terapisi ve Yoga Eğitimi

  • # Spor
  • Okuma Süresi 3
yoga-terapisi-ve-yoga-egitimi

Yoga terapisi; zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştirmek için yoga duruşlarını, nefes egzersizlerini, meditasyonu kullanan bir terapidir. Yoga terapisi zihin, beden ve ruhun bütünleşmesini teşvik eder. Yoga genellikle terapötik bir uygulama olarak görülse de, yoga eğitmeni ile yoga terapisti arasında ve yoga sınıfı ile yoga terapi seansı arasında önemli farklılıklar vardır. Kişilerin yoga dersi almalarının birçok nedeni vardır. Yoga, uygulayıcılarını kendini gerçekleştirme konusunda yönlendiren ve kendini geliştirme süreci için gerekli olan bilgileri sağlar. Ancak, yoga genellikle bir egzersiz sistemi olarak görülmektedir. Yoganın egzersiz yapmaktan çok daha fazlası olduğunu anlayanlar, pranayama ya da meditasyon gibi diğer yönlerini araştırmaktadırlar. Yoga terapisti veya bir terapi grubu arayanlar, yoga öğrenmek değil onları rahatsız eden bazı semptom veya sağlık sorunları için yardım almayı istemektedir. Yoganın uygulama teknikleri veya yöntemlerinden ziyade yoganın kendilerini daha iyi hissetmelerine ya da işlevlerini geliştirmelerine nasıl yardımcı olabileceğine odaklanmaktadırlar.

Yoga öğretme biçimleri arasında önemli farklılıklar vardır. Bazı eğitmenler öğretmeye öncelik verir, öğrencileri uygulamalarıyla yönlendirir ve öğrendiklerini doğru uygulamalarına yardımcı olur. Eğitimin kapsamı asanadan pranayamaya meditasyona kadar uzanabilir, ancak temel olarak bu eğitmenler öğrencileri uygulamada yönlendirmektedir. Bazı eğitmenler ise öğrenciyi kendileri yönlendirmek yerine nasıl pratik yapacakları konusunda eğitmeye çalışırlar. Bu öğretim stili, ister tek başına isterse grup ortamında pratik yapıyor olsun, öğrencilere kendi deneyimlerini yönlendirmelerini sağlar. Her iki durumda da, iyi eğitmenler, öğrencilerinin ilgi ve yeteneklerini karşılayabilecek uygun uygulamaları seçebilirler. Hangi tarzda olursa olsun yoga eğitmenleri öğrencilerine çeşitli yoga yöntemlerini doğru ve uygun bir şekilde öğretmeyi hedefler.

Yoga terapistleri ise yoga yöntemleri ve uygulamalarına odaklanmak yerine müşterilerinin ihtiyaçlarına odaklanır. Yoga terapistlerinin öncelikli görevi, müşterilerinin neden onları görmeye geldiğini ve onları desteklemek için neler yapabileceklerini belirlemektir. Terapistler; kişilere yardımcı olmak için dinleme, sorgulama, gözlemleme ve dokunmayla değerlendirme yapmak üzere eğitilirler. Terapistler; müşterilerinin semptomlarını azaltmalarına, semptomlarını yönetmelerine, işlevlerini ve sağlık durumlarıyla ilişkili tutumlarını geliştirmelerine yardımcı olurlar. Kişiyi değerlendirdikten sonra uygun hedefler belirler, bir müdahale uygulaması geliştirir ve daha sonra müşterileri bu uygulamaya yönlendirirler. Bu anlamda terapistler, kişiye özel yoga tekniklerini seçerler. Yoga eğitmenleri, belirli koşullara sahip birey veya gruplar için çeşitli yoga dersleri sunabilir. Çok bilinen örnekler arasında hamileler için yoga, kalp hastaları için yoga ve kanser atlatanlar için yoga yer almaktadır. Yoga eğitmenleri, bu koşulları taşıyan kişilerle çalışabilmek için önemli kontrendikasyonları ayrıntılı olarak öğrenmeli ve öğrencilerine yoga öğretirken söz konusu kontraendikasyonlara azami dikkat göstermelidir. Burada amaç, öğrencilerin sağlık koşullarına uygun yoga yapmayı öğrenmelerini sağlamaktır. Yoga terapisi seanslarında ise, durum bütünüyle farklıdır. Uygun bir değerlendirme yapıldıktan sonra, terapist, o kişiyi rahatsız eden spesifik semptomlara odaklanacak ve bu semptomları yönetmesine yardımcı olacak yöntemleri belirleyecektir. Örnek olarak, ağrıları yönetmek, yorgunluk veya uykusuzluğa yardımcı olmak, menopoz problemleriyle başa çıkmak sayılabilir. Buna ek olarak, terapistin bir başka görevi de, kişiyi kendine yardımcı olmada daha aktif bir rol almaya teşvik etmektir. Terapistin işi, yoga tekniklerinin öğretilmesinden çok, kişilerin zorlukların üstesinden gelmelerini ve bağımsızlık kazanmalarını sağlamaktır. Bu nedenle yoga terapistinin işi farklı bir eğitim türü ve farklı bir beceri gerektirir.

Kaynak :

#Spor KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim