İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

William Thomson (Lord Kelvin)

  • # Biyografi
  • Okuma Süresi 3
william-thomson-lord-kelvin

Lord Kelvin, Kelvin sıcaklık ölçüm skalasını geliştiren ünlü İskoç matematikçi ve fizikçisidir.

William Thompson 26 Haziran 1824 yılında Belfast’ta doğdu. Bir matematik profesörü olan babası tarafından dersler aldı. 1832 yılında, ailesi Glasgow şehrine taşındı .  Burada henüz 10 yaşındayken üniversiteye başladı. Daha sonra ise Cambridge ve Paris üniversitelerinde eğitim aldı.  1846 yılında, Glasgow’da fen bilimleri profesörü oldu ve burada 50 yıldan fazla bir zaman boyunca çalıştı.

Kelvin Glasgow’da Britanya’nın ilk fizik laboratuvarını kurdu. Basta elektromanyetizma ve termodinamik olmak üzere bir çok alanda öncülük yaptı. Faraday ile birlikte elektromanyetik alan konseptini ilk kez ortaya koydular. Termodinamikte Nicolas Carnot ve James Joule gibi alanlarında öncü bilim insanlarının çalışmalarını kullanarak ,bu çalışmaları geliştirdi. Yaptığı en önemli çalışmalardan birisi, mutlak sıfır sıcaklığı ile ilgiliydi. Daha sonra bu düşünceye dayalı sıcaklık sistemine onun adı verildi.

Thomson çalışmalarını yaparken en önem verdiği hedefi bilimin günlük hayatta kullanabilecek hale getirmekti. Yaşadığı zaman dilimindeki önemli problemlerden birisi olan denizaltı telgrafı ile ilgili çalışmasından ötürü ünlendi. Kelvin Atlantik telgraf kabloları şirketi için bilimsel danışmanlık görevinde bulundu. Denizcilik konusundaki sorunlara olan ilgilisi sayesinde bir denizci pusulası, gelgit makinesi ve derinlik ölçen bir alet geliştirdi. Lord Kelvin ayrıca bir çok elektrik aleti geliştirdi. Glasgow’daki evi şehirde elektrik ışığıyla aydınlanan ilk ev oldu.

Largs‘ın Baron Kelvin’i ünvanıyla 1892 yılında asiller sınıfına dahil oldu (Kelvin Glasgow üniversitesi yakınında akan bir nehrin adıydı).

Lord Kelvin 17 Aralık 1907 yılında Ayrshire şehrinde öldü.

Kaynak : https://fizikakademisi.com/2015/09/19/wiiliam-thomson-lord-kelvin/

#Biyografi KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim