ONLINE DERSLER

Türk Islık Dili

  • # Coğrafya
  • Okuma Süresi 3
turk-islik-dili

Genel olarak iletişim becerileri beynin sol lobuna ait bir görevdir. Evet bu durum doğrudur, şayet ki dil; konuşma, yazma ya da işaret dili şeklinde ise. Ancak kuş sesini andıran antik bir ıslık dilinin; beynin her iki lobunu birden kullandığı sonucuna ulaşıldı.

Islık dili Türkiye'nin kuzey-doğu dağlarındaki 10.000'e yakın insan tarafından hala kullanılıyor ve bu dil ile 5 km mesafeye kadar mesaj gönderilebiliyor.

Current Biology'de yayımlanan bir çalışmada; araştırmacılar, bu dilin, beynin; müziği kavrayışta önemli olduğu bilinen sağ lobunun sorumluluğunda olduğunu ortaya koydu.

Bugüne kadar, dilin ifade edilmesi görevinin büyük ölçüde beynin sol lobunun sorumluluğunda olduğu düşünülüyordu. Almanya'daki Ruhr University'den Onur Güntürkün; bu ıslığın frekansı ve müziksel melodisinin, iletişimde beynin her iki lobunun kullanımını gerektirip gerektirmediği üzerine araştırmaya koyuldu.

Beynin sol lobu sağ kulaktan gelen sesi almaya yatkınken, sağ lob ise sol kulaktan gelen sesi almaya yatkındır. Araştırmada, 31 akıcı ıslıkçının sağ ve sol kulağına aynı anda hecelerin konuşma ya da ıslık sesleri dinletildi ve katılımcılardan ne duyduklarını söylemeleri istendi.

Beklendiği gibi; heceler konuşularak ifade edildiğinde, sağ kulak ve sol lob %75 oranında baskın çıktı. Fakat, heceler ıslıkla ifade edildiğinde, sağ ve sol lob arasındaki ayrım neredeyse eşit düzeydeydi.

Kaynak :

#Coğrafya KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim