1927 – 1993 yılları arasında yaşayan Turgut Özal, Türkiye’nin en çok merak edilen ve en çok tartışılan siyasi liderleri arasında yer almaktadır. Memur bir çiftin çocuğu olarak Malatya’da dünyaya gelen Özal, İstanbul Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, ardından hem kamu hem de özel sektörde çeşitli işlerde çalışmıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nin ardından ABD’ye giderek burada ekonomi dersleri almıştır. 12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra başbakan yardımcısı olarak görev yapan Özal, 1983’te Anavatan Partisi’ni kurmuş, 1989’da da cumhurbaşkanlık koltuğuna oturmuştur. Siyasi hayatı daha önce başlayan Özal, 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden aday olarak girse de seçilememiştir. Değişimlerin lideri olarak da bilinen Özal, Türkiye’yi serbest piyasa ekonomisi ve liberalleşme gibi kavramlarla tanıştırmıştır. Tüm bunların yanında Özal, Naim Süleymanoğlu’nu Türkiye’ye kaçırması, suikastçısını affetmesi ve daha birçok kararıyla da olay yaratmıştır. İşte tüm bu nedenlerden olayı, Turgut Özal ülke tarihinin en önemli devlet adamları arasında kendisine büyük bir yer edinmiştir yorumunu yapabiliriz.
13 Ekim 1927’de banka memurluğu yapan Mehmet Sıddık Özal ve ilkokul öğretmeni Hafize Hanım çiftinin çocukları olarak Malatya’da dünyaya geldi. Ebeveynlerin iş hayatı nedeniyle çocukluğunda pek çok ilde bulunan Turgut Özal, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Bilecik’in Söğüt ilçesine taşınarak ilkokula burada başladı. Bilecik’in ardından Silifke’ye taşınan Özal, burada eşekten düşerek kolundan sakatlandı ve çocukluk hayali olan pilotluktan vazgeçmek durumunda kaldı. Ortaokula Mardin’de giden Özal, lise eğitimini ise Konya’da kardeşi Korkut Özal ile birlikte tamamladı. Ardından 1950’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve ailesinin ısrarları sonucunda Ayhan İnal ile pek istemediği bir evlilik yaptı.
Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde görev yapan Özal, 1952 yılında daha sonra Ahmet, Zeynep ve Efe isimlerinde 3 çocuk sahibi olacağı Semra Hanım’la evlendi ve aynı yıl mühendislik ekonomisi alanında uzmanlık eğitimi için ABD’ye gönderildi. Ülkeye geri döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Özal, 1958 yılında da Planlama Komisyonu’nda çalışmaya başladı. 1959’da ise askerlik görevini tamamlamak için Ankara Ordonat Okulu’nda yedek subay oldu. Askerdeyken, o zaman Devlet Su İşleri Genel Müdürü olan Süleyman Demirel de Özal’ın yanına geldi ve onunla birlikte görev yaptı. Askerliği bittikten sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çalışmaya başlayan Özal, 1965 Türkiye genel seçimlerinde de Süleyman Demirel’in danışmanlığını yaptı. 1967 yılında ise Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarı oldu. 1971 – 1973 yılları arasında Dünya Bankası Sanayi Dairesi’nde danışmanlık yapan Özal, ülkeye döndükten sonra Sabancı Holding gibi birçok şirkette yöneticilik görevlerinde bulundu. 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden aday olsa da seçilemeyen Özal, 43. Hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ile DPT Müsteşar Vekilliği görevlerine getirildi ve 24 Ocak Kararları’nı hazırladı.
80 Darbesi’nin ardından ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Özal, 22 ay sonra görevinden istifa etti. Bu noktada Özal, ülkenin aynı anda DPT Müsteşarlığı’nı ve Başbakanlık Müsteşarlığı’nı yapan tek başbakan ve cumhurbaşkanı oldu. 1983’te Anavatan Partisi’ni kuran Özal, seçimlerde 400 kişilik parlamentodan 211 milletvekili çıkarmayı başardı ve tek başına iktidara gelerek 45. Hükümet Başbakanı oldu. 84 ve 85 yıllarındaki seçimlerde de kazanan Özal, 1987 yılında 46. Hükümet Başbakanı olmayı başardı. İktidarda olduğu dönem boyunca Türkiye ekonomisi yıllık yüzde 5.2 oranında büyüdü. Serbest piyasa düzenini baz alan Özal, bu yaklaşımıyla kalkınmayı sağlasa da bir kesim tarafından da eleştirilmiştir.