Elektrik şebekesine sürekli bağlantısı olmayan dünyanın uzak bölgelerinde, gece ışıklandırması gibi gerekli şeyler için enerji bulmak, devam eden bir sorun. Aydınlık sağlamak için gaz yağı lambalarını yakabilsek de, sağlıksız duman ve gaz yüzünden bunlar ideal bir çözüm olmaktan uzak.
Peru'nun uzakta yaşayan yerli topluluğu Nuevo Saposoa sakinleri şanslı ki, deneysel 'bitki lambaları'nın verileceği kişiler olarak seçildiler. Lambalar günde 2 saat çalışıyor ve düşük güç tüketimi ile parlak LED aydınlatma sağlarken, bitkideki ve topraktaki besinleri kaynak olarak kullanıyor.
Peru'nun Teknoloji ve Mühendislik Üniversitesi'nden (UTEC) mühendis Elmer Ramirez şöyle konuşuyor: "Bitkiyi ve toprağı, önceden kurulmuş ve düzgün şekilde korunan sulama yapısıyla birlikte ahşap bir bitki saksısına koyuyoruz. Ardından, bitki besinlerini elektrik enerjisine çevirebilen elektrotları ve toprağı içeren, oluşturduğumuz enerji üretim düzeneğini saksının içine yerleştiriyoruz."
Araştırmacılar FCB reklam şirketi ile birlikte çalışarak deneme amaçlı 10 bitki lambası geliştirdi ve bunları Nuevo Saposoa sakinlerine bağışladı. Ucayali'deki yağmur ormanı içinde bulunan köy, Peru'nun elektriğe en düşük erişim oranına sahip bölgesi olarak biliniyor.
Yaygın yağmur ormanı çevresinin, köyü ülkenin elektrik altyapısından ayrı halde tutan şeylerden biri olmasına karşın, bölgede bulunan büyük miktarlarda bitki örtüsü, bitkiler büyüdükçe salınan serbest mikroorganizma elektronları ile çalışan bitki lambalarından daha fazla inşa etmek için mükemmel bir kaynak olacak.
"Ormana hiçbir etki olmadan ve çevreyle uyumlu bir şekilde, Amazon bölgesinin toprak ve bitki gibi kendi doğal kaynaklarından doğru bir şekilde faydalandık," diyor Ramirez.
İnsanların yemek pişirmesine, iş yapmasına ve güneş battığı zaman akşam vakitlerinde kendilerini eğlendirmesine ek olarak, Nuevo Saposoa bitki lambalarının temel faydası, köydeki çocuklara okumak, yazmak ve okul çalışmaları için gün içinde daha fazla saat sağlaması olacak. Ucayali'deki eğitim güçlü değil, insanların yüzde 30'undan azı ortaöğretime gidiyor ve nüfusun neredeyse yüzde 15'i okur yazar değil.
UTEC'de bir pazarlama müdürü olan Jessica Ruas şöyle söylüyor: "Nuevo Saposoa'da bir dizi eksiklik olsa da, elektrik enerjisinin olmaması sosyal, eğitimsel ve ailesel gelişim üzerinde büyük bir etkiye sahip. Bunun topluluktaki aileler için daha iyi bir yaşam kalitesiyle sonuçlanacağı konusunda olumlu düşünüyoruz çünkü bu lambaları kullanarak, çocukların okul çalışma saatleri sırasında kullanması için evlerine ışık sağlamak amacıyla yenilenebilir enerjiye erişimleri olacak ve nüfusun kendi kendine yetmesine katkı sağlayacaklar."