Genel olarak "sihirli mantar" olarak bilinen Psilocybe cinsi mantarlar, bir çok ülkede satışı ve kullanımı yasak olan doğal canlılardır. Ancak bu mantarların da tıpkı kenevir gibi tıbbi faydaları olabilir. Depresyon ve akıl hastalıklarının doğal medikal tedavilerinde ya da bilişsel yetenekleri geliştirme terapilerinde kendine bir yer edinebilir gibi görünüyor.
Güney Florida Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, psikedelik (zihni açığa çıkaran) mantarların etken maddesi olan psilosibin maddesinin, yeni beyin hücreleri oluşturabildiği gözlemlendi. Bu özelliği ile akıl hastalıkları ve bilişsel yetenek bozukluklarını tedavi edebileceği düşünülüyor.
Experimental Brain Research'de yayımlanan çalışmada, psilosibinin beyindeki nöronlarının büyümesini ve hasarlı nöronların iyileşmesini uyaran özel reseptörlere bağlanabildiği saptandı. Farelerde, etken molekül sayesinde 'Posttravmatik stres bozukluğu'nun giderildiği , beyin hücrelerinin tamir edildiği ve hatta depresyonun azaldığı gözlemlendi.
Araştırmayı yürüten Dr. Juan R. Sanchez-Ramos fareleri elektrik şok ile birlikte verilen ses uyarısını, şok olmadan dahi duyduklarında korkmak üzere eğitti. Daha sonra belli dozlarda psilosibin ile farelerin ses uyarısına tepki vermedikleri, psilosibin verilmeyen farelere nazaran tepki vermeyi daha hızlı kestikleri gözlemlendi.
Psilosibin 'nootropik' bir ajan olarak ya da daha özel bir anlatımla, beyinde sayısız fonksiyonu olan ve hipokampus sağlığını geliştiren bir etken olarak biliniyor. Hipokampus beyinde öğrenmeyi sağlayan, kısa süreli hafızayı uzun döneme çevirerek kaydeden aktif bir bölgedir. Hipokampuste psilosibin sayesinde oluşacak yeni hücreler, daha sağlıklı bir beyin, daha iyi bir bellek ve öğrenme yeteneği anlamına geliyor.
Psikedelik mantarlar üzerinde gerçekleşen çalışmalar, kenevir ile yapılanlara oranla çok daha düşük oranda ve daha zor bir etik kurul onayı sürecine bağlı. Ancak halisünojen olan diğer maddelere nazaran, araştırmada kullanılan doğal mantar bitkisi bu kadar yasağı hak etmiyor gibi görünüyor.