ONLINE DERSLER

Parmaklarımızda Kas var mı?

  • # Araştırma
  • Okuma Süresi 3
parmaklarimizda-kas-var-mi

Çeşitli ortamlarda “parmak kaslarını güçlendirmek” terimini sıkça duyarız. Acaba gerçekten parmaklarımızda kas var mıdır? Aslında bu terim teknik olarak mümkün olmayan bir olguyu ifade eder. Bunun nedeni ise  sadece üzerindeki tüyleri dikleştirip yatıştırmaya yarayan erektör pili diye adlandırılan tüy diplerine yapışmış minik kaslar dışında parmaklarımızda onları hareket ettirebilecek kaslara sahip olmamamız. Dolayısıyla “parmak kaslarını güçlendirmek” yerine herhalde “parmakları hareket ettiren kasları güçlendirmek” terimini kullanmak daha doğru olacaktır.

Eğer parmaklarımızda hiç kas yoksa onları nasıl oynatabiliyoruz? Parmaklarımızı onatmak için bir cins uzaktan kumanda kullanıyoruz. Avuç içimizde ve önkolumuzun ortasında bulunan kaslar ve bu kaslardan parmaklarımıza uzanan tendonlar yardımıyla parmaklarımızı ipli bir kuklayı oynatır gibi oynatabiliyoruz. Her parmağımız 3 adet falanks adı verilmiş kemikten oluşur.

Sadece başparmağın iki falanksı vardır. Falankslar avucumuza olan uzaklıklarına göre proksimal falanks (parmak kökünde, avuca yakın), orta falanks ve distal falanks (parmak uç kemikleri, avuca en uzak) olarak isimlendirilirler. Falankslardan sonra ise el sırtı veya avucumuzun içinde her parmağa denk gelen 5 adet metakarp kemiğimiz vardır.Vücudumuzda kemikleri kemiklere bağlayan yapılara bağ, kasları kemiklere bağlayan yapılara ise tendon adı verilir. Parmaklarımızda kas olmamasına rağmen parmak kemiklerimize bağlı olan ve avuç ve önkolumuzdaki kasların uzantısı olan tendonlar parmaklarımızı hareket ettirmemizi sağlarlar. Elimizi kapatmamızı sağlayan kaslar fleksör kaslar, elimizi açmamızı sağlayan kaslar ise ekstensor kaslar olarak adlandırılırlar. Avucumuzda yer alan ve parmaklarımızı kontrol eden kaslar içsel (intrensek), önkolumuzda yer alanlar ise dışsal (ekstrensek) olarak bilinmektedir. Iki ana dışsal fleksör kas digitorum fleksör superfisiyalis ve fleksör digitorum profundus kaslarıdır. Üç ana dışsal ekstansör kas ise ekstansör digitorum, ekstansör indisi ve ekstansör digiti minimi kaslarıdır. Avucumuzun içinde ise interosseöz, tenar, hipotenar ve lumbricals olarak bilinen 4 tip, kas bulunmaktadır. Parmaklarımızı hareket ettirmemizi sağlayan kasların sayısı ve boyutları göz önüne alındığında bu kaslar eğer parmaklarımızda yer almak zorunda olsalardı parmaklarımızın ne kadar güçsüz olabileceğini ve hareketlerinin ne kadar kısıtlı olabileceğini tahmin edebiliriz.

Kaynak :

#Araştırma KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim