25 yaş altındaki tüm öğrenciler, harçsız bir şekilde, yalnızca defter ücreti vererek bordo pasaport sahibi olabilirler. Önceden bir dilekçe ile alınması mümkün olan öğrenciler için harçsız pasaport, 10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle birlikte dilekçesiz, harç bedeli ödemeden alınabiliyor.
Harçsız bordo pasaport alabilmek için bazı şartlar var, bu şartlar size uyuyorsa rahatlıkla öğrenci pasaportu alabiliyorsunuz. Öncelikle öğrenci olmanız ve 25 yaşının altında olmanız gerekiyor. İlköğretim, lise veya üniversite okuyor olmanız yeterli. Aldığınız pasaportun süresi de 25 yaşında bitecek şekilde ayarlanıyor. 23 yaşında olanlar için 2 yıllık, 20 yaşında olanlar için 5 yıllık öğrenci pasaportu veriliyor. Yukarıdakiler 18 yaşından büyük olanlar için öğenci pasaportu alım şartları. 18 yaşından küçük öğrenciler için direkt olarak 5 yıllık pasaport veriliyor. Belgeleri toplayın ve pasaportunuzu bir an önce alıp gezmeye başlayın.
Pasaportunuz en az 6 aylık olabileceği için 24,5 yaşında olsanız dahi pasaport alamazsınız. Pasaportu 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde veriyorlar ve pasaport sahibi olmak için 25 yaşından 6 ay öncesine kadar pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz. Öğrenci değilseniz ya da 25 yaşından büyükseniz bordo pasaport ücretinin tamamını ödeyerek pasaport almanız gerekiyor. Öğrenci pasaportu defter bedeli 108 TL. Evet, sadece bu ücreti ödeyerek pasaport sahibi olabilirsiniz.
Öğrenci pasaportu almak için, standart bordo pasaportu ile aynı belgeleri götürmeniz gerekiyor. İkisi arasında tek fark, sizin öğrenci olduğunuzu kanıtlayacak bir öğrenci belgesi. Örgün, ikinci öğretim, açıköğretim (AÖF) öğrencisi olmanız ya da ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencisi olmanız bir şeyi değiştirmiyor, yine aynı şartlarda öğrenci pasaportu alabilirsiniz. Öğrenci pasaportu almanız için gereken belgeleri sıralayalım. Öğrenci belgesi, Pasaport Bedeli Dekontu, Nüfus Cüzdanınızın Aslı, Biyometrik Fotoğraf (2 Adet), eski pasaport.
Pasaport almak için öncelikle randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevu Al > Pasaport > Bordo yönlendirmesini takip edebilirsiniz. Öğrenci belgesi için başvursanız bile bordo pasaporta başvuruyormuş gibi devam etmelisiniz. Kalabalık semtlerde bu randevular genellikle 2-3 hafta sonrasına alınabiliyor. Eğer daha erkene almak isterseniz, şehir merkezinden uzak yerleri tercih edebilirsiniz ama gidebileceğiniz bir yer olsun. Randevu zamanı geldikten sonra, tam zamanında randevu aldığınız semtteki nüfus müdürlüğüne giderek sıranızı bekliyor ve işlemleri başlatıyorsunuz. Öğrenci pasaportu almak istediğinizi de merkezde belirtiyorsunuz. Önceden parmak izi vermediyseniz, sizden parmak izi alıyorlar. Ardından görevli memurlar gerekli işlemleri yerine getiriyor. En fazla 7 gün sonra pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla adresinize ücretsiz olarak ulaştırılıyor.