ONLINE DERSLER

Mutluluk Hormonu Serotonin

  • # Sağlık
  • Okuma Süresi 3
mutluluk-hormonu-serotonin

Yaşamın böylesine hızlı ve yoğun olduğu günümüzde kendimizi biraz yorgun ve isteksiz hissetmemiz elbette normal. Ancak kendinizi sürekli halsiz, yorgun ve sinirli hissediyorsanız, canınız sürekli tatlı ve hamur işi çekiyorsa mutluluk hormonu olarak olarak da bilinen serotonin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Doğal bir duygu durum dengeleyici olarak da bilinen serotonin hormonu motor becerilerimizden duygusal dengemize, uyku düzenimize, yeme alışkanlıklarımıza ve sindirim düzenimize kadar birçok farklı şekilde etkisini gösterir. Vücudumuzda sağlıklı düzeyde salgılanan serotonin hormonu; depresyon ve anksiyete bozukluğunun azalmasına, yaraların iyileşmesine, sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Serotonin seviyemizin olması gerekenden düşük olması ise hayatımızı birçok açıdan zorlaştırabilir. Serotonin eksikliğinden kaynaklanabilecek aşağıdaki 9 durum size de tanıdık geldi mi?

1. Kendinizi sürekli sinirli mi hissediyorsunuz?

Eğer kendinizi sürekli sinirli hissediyor ve ani duygu değişiklikleri yaşıyorsanız serotonin seviyeniz düşmüş olabilir. Serotonin eksikliğinin en sık karşılaşılan belirtilerinden biri de dürtüsel davranışlar ve saldırganlık halidir. Ancak vücudumuzdaki serotonin seviyesi olması gereken seviyeye yükseldiğinde hem kendimizi daha mutlu hisseder hem de başkalarının söz ve davranışlarına karşı daha anlayışlı oluruz.

2. Çevrenizde kara bulutlar dolaştığını mı düşünüyorsunuz?

Özellikle depresyon belirtileri gösteren kadınlarda en sık rastlanan durumlardan biri de serotonin eksikliğidir. Eğer sıklıkla kendinizi ümitsiz, çaresiz hissediyorsanız, gittiğiniz her yerde kara bulutların da sizi takip ettiğini düşünüyorsanız serotonin seviyeniz olması gerekenin altında olabilir. Depresif düşüncelerinizin serotonin eksikliğinden kaynaklandığını düşünseniz bile mutlaka doktorunuz ile konuyu görüşmeyi atlamayın.

3. Kendinizi çikolata ve hamur işi yemekten alı koyamıyor musunuz?

Özellikle kadınlarda serotonin seviyesinin düşmesiyle çikolata ve hamur işi krizleri hemen kendisini göstermeye başlar. Vücudumuz, serotonini artırabilmek için en çabuk çözüm olarak çikolatalara, hamur işlerine yönelir. Ancak vücudumuzu abur cubur ve şekerle doldurmadan da serotonin seviyemizi yükseltebilir, kendimizi mutlu hissedebileceğimiz birçok farklı yöntem bulabiliriz.

4. Uykuya dalmakta güçlük mü çekiyorsunuz?

Sağlıklı bir uyku düzeni için serotonin hayati önem taşır. Uykuya dalmakta güçlük, geceleri aniden uyanma ya da zihninizde dönüp duran kaygılı düşünceler nedeniyle uyuyamama gibi sorunlar yaşıyorsanız serotonin seviyeniz düşük olabilir.

5. Fazla Kaygılı mısınız?

Serotonin eksikliği anksiyete problemlerine, takıntılı düşünce süreçlerine hatta öfke patlamalarına neden olabilir. Eğer kendinizi sürekli stresli, sinirli bir ruh durumunda, anksiyete ve panik duygularıyla mücadele ederken buluyorsanız serotonin eksikliğinin tipik belirtilerini yaşıyor olabilirsiniz.

 6. İştahınızda belirgin değişimler mi yaşıyorsunuz?

Duygu durumumuzdaki değişiklikler öncelikle iştahımızı etkiler. Serotonin eksikliğinde de durum genellikle böyledir; kimimiz kendimizi daha iyi hissetmek için daha fazla yemeye yönelirken kimimiz ise depresif düşüncelerle yemekten iyice uzaklaşabilir. Eğer hem uyku düzeninizde hem de iştahınızda bu tür belirgin değişimler yaşıyorsanız serotonin seviyenizi vakit kaybetmeden ölçtürmenizde fayda var.

 7. Canınız evden dışarı adım atmak istemiyor mu?

Serotonin değerlerimiz normal seviyedeyken kendimizi daha sakin ve başkalarıyla iletişime daha açık hissederiz. Ancak vücudumuzdaki mutluluk hormonu azaldıkça kendimizde sosyal hayata karışacak motivasyonu da bulamamaya, kendimizi dış dünyadan izole etmeye başlarız. Özellikle kış aylarında aile ve arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizin bu durumdan zarar görmemesi için kendimizi biraz daha fazla motive etmemiz gerekebilir.

 8. Kişisel bakımınıza ayıracak enerjiniz yok mu?

Düşük serotonin seviyesi öz güvenimizin de düşmesine neden olabilir. Kendimizi iyi hissetmediğimizde canımız genellikle kişisel bakımımıza zaman ve enerji ayırmak da istemez. Böyle durumlarda ufak da olsa kendimizi iyi hissetmemizi sağlayacak adımlar atmak, aktivitelerde bulunmak büyük fark yaratabilir.

 9. Baş ağrılarınız sıklaştı mı?

Son dönemde yapılan araştırmalar; serotonin seviyesinde yaşanan dalgalanmaların kronik tansiyon, küme baş ağrıları ve migren ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Eğer bu tür problemler yaşıyorsanız doktorunuz ile görüşmenizde fayda olabilir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin sizde de olduğunu düşünüyorsanız panik yapmanıza gerek yok! Yaşamınızda yapacağınız düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, meditasyon, psikolojik destek gibi birkaç basit değişiklikle serotonin değerlerinizi yükseltebilir ve kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

Kaynak :

#Sağlık KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim