Marie Curie radyoaktivite üzerine yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle iki kez Nobel ödülü kazanmış Polonya doğumlu Fransız fizikçisidir.
Asıl ismi Maria Sklodowska olan Marie Curie, 7 Kasım 1867 yılında Polonya’nın Varşova şehrinde dünyaya geldi. Anne ve babası öğretmen olan Curie , ailesindeki 5 çocuğun en küçüğüydü. Bir çocuk olarak, fizik ve matematik dersleri veren babası Wladyslaw’i kendisine örnek aldı. Okulda başarılı ve meraklı bir öğrenci oldu. Henüz 10 yaşında iken annesi Bronislawa’yı tüberküloz nedeniyle kaybetti.
Orta okulu birincilikle bitiren Curie , Varşova üniversitesine sadece erkekler gidebildiğinden kayıt yaptıramadı. Onun yerine resmi olmayan derslerin verildiği bir okulda eğitim aldı. Kız kardeşi Bronya ile birlikte, yurt dışında resmi bir okulda eğitim almak istemelerine rağmen , ekonomik açıdan kötü durumda olduklarından, bunu gerçekleştiremediler. Kız kardeşiyle yaptığı anlaşmaya göre, birisi çalışıp diğerinin eğitim almasına destek olacaktı. Daha sonra , eğitimini bitiren kız kardeş çalışıp , diğerinin eğitim almasını sağlayacaktı .
Curie beş yıl boyunca özel dersler vererek çalıştı. Boş zamanlarında fizik, kimya ve matematik okuyarak kendini eğitti. Sonunda, 1891 yılında Paris’te bir okula kayıt yaptırdı. Burada kendisini eğitimine adadı. Curie , çok az parası olduğundan çoğu zaman sadece ekmek , tereyağı ve çay ile beslenmek zorunda kaldı. Bu sağlıksız beslenme, bazen hastalanmasına neden oldu.
Curie , 1893 yılında fizik alanında yüksek lisans yaptı ve bir yıl sonrada matematik alanında yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisans yaptığı sırada , farklı çeşit çeliğin manyetik özelliklerini araştırması için kendisine bir iş verildi. Bu işi yaptığı laboratuvarda , Fransız fizikçi Pierre Curie ile tanıştı. Çift daha sonra 26 Temmuz 1895 ‘te evlendi.
İlk zamanlar, her ikisi farklı konular üzerinde araştırmalar yaptılar. Marie Curie , Fransız fizikçi Henri Becquerel’in çalışmalarına hayran kalmıştı. Becquerel uranyumun , Roentgen tarafından bulunan X –ışınlarından daha zayıf ışınlar yayınladığını keşfetmişti.
Curie , Becquerel tarafından yapılan araştırmayı daha ileriye taşıyarak , uranyum üzerinde deneyler yaptı. Yaptığı deneylerde , uranyumun yayınladığı ışınların oranının hep sabit olduğunu keşfetti .Bunun direk olarak elementin atomik yapısından kaynaklandığını düşündü . Bu fikir, atom fiziğinin doğmasına neden oldu. Curie bu duruma radyoaktivite adını verdi. Marie ve Pierre çiftinin 1897 yılında bir kız çocukları oldu. Ancak, bu çalışmalarını yavaşlatmadı.
Pierre, daha sonra kendi araştırmalarını bir kenara bırakıp , Marie ‘ye radyoaktivitenin keşfinde yardımcı oldu. Çift 1898 yılında, polonyum (Polonya ‘dan dolayı ) adını verdikleri radyoaktif elementin keşfini yaptılar. 1902 yılında ise , radyum elementini keşfettiklerini duyurdular.
Marie Curie 1903 yılında Fizik alanında Nobel ödülünü alan ilk kadın oldu. Ödülü, radyoaktivite üzerine yaptıkları çalışmalardan dolayı, kocası Pierre Curie ve Henri Becquerel ile birlikte aldı. Nobel ödülünü almaları ile uluslararası alanda şöhrete kavuştular ve aldıkları parayı yaptıkları araştırmada kullandılar. Bir sonraki yıl , ikinci kızları Eve dünyaya geldi.
1906 yılında, kocası Pierre bir kaza sonucu öldü. Yaşadığı büyük acılara rağmen , çalışmaya devam etti ve Sorbonne üniversitesinde ilk kadın profesör unvanını aldı.
Curie 1911 yılında ikinci Nobel ödülünü kimya alanında aldı. Ödülü radyum ve polonyum elementlerini keşifettiğinden dolayı aldı. İkinci ödül ile birlikte , Nobel ödülünü iki kez alan ilk bilim insanı unvanını da kazandı.
Radyoaktif elementlerle yaptığı uzun çalışmalar , sağlığını kaybetmesine neden oldu. Laboratuvar önlüğünün cebinde sürekli radyum tüplerini taşıdığı biliniyordu. Marie Curie 4 Temmuz 1934 yılında öldü. Yaşamı boyunca bir çok önemli çalışmaya imza attı. Marie Curie şimdiye kadar ki en ünlü kadın bilim insanıdır.