Güneş sisteminin oluşum aşamalarında etrafta milyon belki milyarlarca gök cismi savrulmuş biçimde bulunmaktaydı. Çekim gücü fazla olan gök cisimleri diğerlerini kendine çekti ve bu şekilde gezegenler oluşmaya başladı. Elbette bazı gök cisimleri Güneş’e çarparak yandı bazıları ise iki gezegenin çekim alanında bir yörüngede kaldı. Bazıları da Güneş sisteminin dışına itildi. Kuyruklu yıldızlar Güneş sisteminin bu ilk aşamasında bir gök cismi tarafından yok edilememiş kendi yörüngelerinde yıllardır sürüklenen birer savaşçılar olarak görülebilir.
Kuyruklu yıldızların Oort Bulutu ve Kuiper Kuşağı olmak üzere iki adet doğuş yerleri olduğu düşünülüyor. Kuiper Kuşağı kaynaklı olan kuyruklu yıldızlar kısa periyotlu olarak adlandırılıyor ve yörüngelerini tamamlama süreleri 3 ila 200 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Bu kuyruklu yıldızlar Jüpiter’in çekiminden etkilenmişlerdir ve bu nedenle genelde ya Jüpiter’e ya da Güneş’e çarparak yok olurlar. Bu kuyruklu yıldızlara örnekler; Halley (76-77 yıl),Encke (3.3 yıl). Oort Bulutu kaynaklı olanlar ise uzun periyotlu kuyruklu yıldızlardır. Yörüngelerini tamamlama süreleri 200 yıldan fazla sürer. Bu yıldızlara örnek Hale Bopp (4 bin yıl) verilebilir.
Kuyruklu Yıldızların Kısımları
1-Çekirdek
Büyüklüğü çok değişken olan çekirdeğin ağırlığı çok azdır çünkü yapısında buz,kaya,toz,karbonmonoksit,karbondioksit,hidrojen,oksijen gibi birçok uçucu gaz donmuş halde bulunur.
2-Koma
Kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaşmasıyla içindeki donmuş gazların süblimleşerek gaz hale geçmesiyle çekirdeğin etrafını kaplar. Güneş’ten gelen ışınları yansıttığı için parlak bir halde gözükür. Ayrıca Koma kısmının büyük bir kısmı (%90) su ve tozdan oluşmaktadır.
3-Kuyruk
Toz Kuyruğu ve İyon Kuyruğu olmak üzere iki kuyruğa sahiptirler. Toz kuyruğu gözle görebildiğimiz kısım ve genellikle 10 milyon kilometreyi aşan uzunluklarda olmaktadır. İyon kuyruğu ise toz kuyruğa göre çok daha uzun olan,güneş rüzgarları tarafından iyonize edilen gazlarla uzunluğu 100 milyon kilometreleri aşabilen; toz kuyruğa göre daha az görünen plazma kuyruğudur.