Köpekbalıkları denizlerdeki en yırtıcı balıklardır. Genelde et ve omurgasız deniz canlıları ile beslenirler fakat gemilerden atılanları yedikleri görülmüştür. Yakalanan bazı köpekbalıklarının midesinde teneke kutu, cam parçaları, gazete kağıtları, tahta parçaları gibi nesneler bulunmuştur. Buradan görüldüğü üzere pek yemek ayırt etmezler denizlerin çöpçüleridirler. Bütün vakitleri genelde yemek aramakla geçer ve kendilerinden büyük canlıları da yiyebilirler.
Köpekbalığı tabiri bizim dilimizde kullanılan ve bu hayvanların kafa yapısına istinaden verilmiş isimdir. Köpekbalıklarının üst çeneleri ve burunsu yapıları öndedir ve alt çene başın tam altında yer alır. Genel olarak balıklar gurubunda bu tür ağız yapısı pek görülmez. Kafa yapısının önündeki burun özel alıcılara sahiptir. Bu algılayıcıları sayesinde çok iyi koku almalarının yanı sıra, sudaki elektrik dalgalarını ve sıcaklık değişimlerini çok iyi hisseder. Sudaki kanın kokusunu 3 kilometreden alabilirler. Aynı zamanda bu bölge sinir yapısı bakımından çok hassastır.
Köpekbalıklarını araştıran bilim insanları son yıllarda burun çıkıntıları hakkında enteresan bilgiler keşfetmişlerdir. Burunlarındaki algılayıcılar o kadar hassastır ki buraya yapacağınız temas ile doğrudan beyinlerini etkilemek mümkündür. Buruna dokunulan balıkların sakinleştiği hatta uyuştuğu gözlemlenmiştir. Yine bu bölgeye dokunarak ve okşayarak onları hipnoz etkisine sokmak mümkündür.
Bilim insanlarının yaptığı bir diğer yeni keşif ise vücut yapıları ve denge ile alakalı. Köpekbalıklarının vücudu düz yüzmeleri için tasarlanmıştır. Hamle yaparken yan ya da ters dönseler de bu şekilde kalamazlar ve hemen eski konumlarına dönerler. Bunu fark eden araştırmacılar köpekbalıklarını ters çevirdiğinizde trans haline girdiklerini gördüler. Ters kaldığı sürece hiç tepki vermediği baygınlık halinin sürdüğü kaydedildi. Tekrar düz çevirdiğinizde ise normale dönüp yüzmeye başladığı ve uzaklaştığı görüldü.
Köpekbalıkları, balinalar ya da yunuslar gibi memeli değillerdir. Solungaç solunumu yaparlar. Yanlarda 5-7 arası dikey solungaç delikleri bulunur ve ağızdan aldıkları suyu buradan filtre ederek solunum sağlarlar. Köpekbalıklarının yaklaşık 250 türü bulunur ve bunların 27 sinin insanlara saldırdığı tespit edilmiştir. En küçük olanları 30 santimetreden başlarken en büyükleri 14 metre uzunluğa ve 20 ton ağırlığa ulaşabilir. İnsana saldıran türler daha büyük boyuttaki türlerdir.(Burada parantez açmakta fayda var. En büyük köpekbalıkları balina köpekbalıklarıdır. Bu hayvanlar sudaki planktonlarla beslenirler ve dişleri yoktur. İnsanlara ya da diğer balıklara zarar vermezler. 20 ton olmalarına rağmen zarif ve kibar hayvanlardır.) Bunun sebebine bakarsak insan onlar için farklılık ifade etmemektedir. Onlar su içinde bu ebatlardaki her canlıya saldırabilmektedirler. Bu yüzden insanı da potansiyel av olarak görmeleri normaldir. Ayrıca meraklı hayvanlardır. Su içindeki farklı canlılar dikkatlerini çeker. İnsanın su içindeki hareketleri ve salgıladığı kokular onları size çekebilir.