ONLINE DERSLER

Ketojenik Diyet

  • # Sağlık
  • Okuma Süresi 3
ketojenik-diyet

Ketojenik diyet sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem. Vücuda fazla karbonhidrat ve şeker alındığında enflamasyon (iltihap) artıyor ve bu enflamasyon, hücrelerin savunma mekanizmalarını bozuyor, çoğu zaman da hücrelerin ölmelerine neden oluyor. Bu hücrelerin bozulması ve ölmesi de pek çok hastalığa neden oluyor. Bu hastalıkların başında ise epilepsi ile diyabet geliyor.İlk olarak 1920’lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra 90’larda tekrar gündeme geliyor. Hatta bununla ilgili en yakın tarihli araştırmalardan biri ise Hacettepe Üniversitesi’nden. 2013 yılında epilepsi hastalığı olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda ise 3 ay ketojenik diyet uygulanan çocukların %54’ünde epilepsi nöbetleri azalıyor. Ketojenik diyeti aslında bir beslenme biçimi olarak da söylemek mümkün. Enerjisini karbonhidrattan almaya alışkın vücudunuza bunu yağdan almasını öğretmeye çalışıyorsunuz.

Ketojenik diyette nelere dikkat edilmeli?

Diyeti uygularken aslında küçük gibi görünen çok önemli detaylar var. Bunlara dikkat etmezseniz yaptığınız diyetten elde edeceğiniz sonuç, beklediğiniz gibi olmayabilir. Dikkat etmeniz gerekenlere şöyle bir bakarsak…

– Yağ yiyin. Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Tabii yağdan kastımız faydaları yağlar. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar.

– Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.

– Bol su için. Buna sadece diyette değil, her zaman dikkat edin.

– Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.

– Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının uzman kontrolünde bu diyet uygulaması gerekir.

En önemli notu yazının sonunda tekrar edelim: Eğer ketojenik diyeti uygulamak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

Kaynak :

#Sağlık KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim