ONLINE DERSLER

İtalyanların En Meşhur Ailesi MEDİCİLER

  • # Tarih
  • Okuma Süresi 3
italyanlarin-en-meshur-ailesi-mediciler

Mediciler, ortaçağın sonlarından yakın çağın başlarına kadar, İtalya’nın Floransa ve Toscana kentlerinin tarihinde önemli rol oynamış bir ailedir. İtalyancada “hekimler” anlamını taşıyan medicis ailesi, Floransanın kuzeyinde bulunan Mugelloda büyük topraklara sahiptiler. Daha sonra kente göç ederek ticaret ve özellikle de bankacılıkla uğraşmaya başladılar. Birkaç kola ayrılan ailenin üyeleri genellikle büyük yün dokumacıları, tüccarlar ve bankacılardı. Bu uğraşıları sayesinde 13. yy dan sonra Floransada yaşayan’ ailelerin en zenginlerinden biri durumuna geldiler. Zenginlikleri sayesinde kentin siyasal ve sanatsal etkinliklerinde söz sahibi olmaya başladılar. Zenginlerin Partisi olan Grandici ne karşı yoksulların partisi olan Popolari Partisinin yanında yer aldılar.Halkın durumunu düzeltmeye yönelik uyguladıkları vergi reformları sayesinde halkın desteğini elde ettiler.

Bu aileden gelen yöneticiler, Floransa tarihinde 1421-1429 arasında devlet başkanı, 1434-1495 ve 1512-1519 arasında prens,1569-1737 arasında da büyük duka sanlarını taşıdılar. Ailenin bilinen ilk üyesi Giovanni de Medicidir. 1251 de Mugello’da Lombardlarla savaştı. Onun ardından Ardingo, 1360 ta Floransadaki oligarşiyi ortadan kaldırmaya çalışan Bartolomeo, 1378de Ciompi Ayaklanmasını başlatan ve yenilgiye uğradıktan sonra Floransa’ dan sürülen Silvestro ailede önemli rol oynayan kişiler oldular. Daha sonra ailenin yönetimini üstlenen Giovanni di Rici (1360-1429) aynı zamanda papanın da bankerliğini yaptı. Onun döneminde ailenin serveti büyük boyutlara ulaştı, ölümünden sonra yerine geçen oğlu Cosimo de Medici (1389-1464), ailenin en önde gelen kişilerinden biridir. Siyasal yaşamda gösterdiği etkinliğin yanı sıra ticaret ve bankacılıkta da parlak gelişmeler göstererek servetini artırdı.

Albizzi ailesiyle olan sürtüşmeleri sonunda ailesiyle birlikte Venedike sürgün edilmesine karşın 1434 te yeniden Floransaya gelerek yönetimi ele geçirdi. Yaşam koşullarını düzelterek yeniden halkın desteğini kazandı. Aynı zamanda dönemin ünlü bilim adamları ve sanatçılarını koruyarak bilim ve sanatın gelişmesine katkıda bulundu. Sürgündeyken kurdurduğu ünlü kitaplığı bilime verdiği değerin bir kanıtıdır, ölümünden sdnra yerine oğlu Piero de Medici (1416-1469), onun yerine de oğlu Lorenzo de Medici (1449-1492) geçti. 14 yıllık yöneticiliği sırasında göremli sanıyla anılan Lorenzonun dönemi Avrupada Rönesans hareketinin Altın Çağı sayılır. Lorenzo yalnız Floransada değil tüm İtalyada etkili olmuş bir devlet adamıdır. Yöneticiliğinin yanı sıra güçlü bir şair ve sanatsever olarak da tarihe geçti. Lorenzonun Moransadaki parlak dönemleri giderek sönmeye yüz tuttu.Yerine geçen oğlu II. Piero (1472-1503) ve kardeşi II. Giovanni (1475-1521) dinci halkı harekete geçirdikleri için kentten sürüldüler. İspanyolların yardımıyla geriye dönen II. Giovanni 1513te papa seçildi. Onun oğlu Guilio (1478-1534) da VII. Clementius adıyla papa oldu. Bu sırada Floransalılar ikinci kez Medici ailesini kentten kovdular ve 1527-1530 arasın’da üç yıl sürecek olan cumhuriyet yönetimini ilan ettiler. Yeniden Floransaya dönmeyi başaran Medicilerden Alessandro 1532 de Floransa dükü ilan edildi. Bu tarihten sonra Floransa Cumhuriyeti, Toskana Büyük Dükalığına dönüştürüldü. Medici ailesinin’üyeleri de dükalıkta kalıtsal grandük olarak görevler aldılar.Francesco de Medici (1541-1587) ispanya I Krallığına bağımlı olduğunu duyurdu.

II. Cosimo de Medici (1590-1621), ailesinin ününü sağlayan bankayı kapattı. Gian Gastone de Medicinin (1671-1737) ölümüyle de İtalyan Rönesansının gerçekleşmesinde büyük payı olan bu ailenin etkinliği sona erdi.

Kaynak : https://www.bilgiustam.com/italyanlarin-en-meshur-ailesi-mediciler/

#Tarih KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim