ONLINE DERSLER

Hücre İşaretleme Tekniği İle Beynimizi Anlamak

  • # Bilim ve Teknoloji
  • Okuma Süresi 3
hucre-isaretleme-teknigi-ile-beynimizi-anlamak

Sinirbilimi araştırmalarında, tekil düzeyde hücreleri etiketlemek ve onların takibini yapabilmek oldukça zorlu bir iştir. Milyarlarca hücresi olan beynimizin her bir hücresini tekil düzeyde ayrıştırabilecek olmak ve aktivitelerini belirleyebilmek bu karmaşık organımızı anlayabilmemiz noktasında oldukça önemlidir.

Çoklu renkli RGB takibi olarak bilinen bu yeni işaretleme tekniği; tekil hücreleri üç temel rengin (kırmızı, yeşil ve mavi) rastgele bir kombinasyonu ile işaretleyebilmeyi sağlıyor.

Beyinlere, her biri, her 3 renk için bir floresan proteini üreten 3 viral vektörün bulunduğu bir çözelti enjekte ediliyor. Her tekil hücre, karakteristik bir filigran elde edebilmek için 3 renk kombinasyonunu alacak. Böylece araştırmacılar normalde birbirinden ayırt edilemeyen ve görünür olmayan hücreleri kodlayarak boyayabilecekler.

Hücre bir kez işaretlendiğinde bu işaret DNA'sı ile bütünleşiyor ve bu hücrede kalıtsal hale geliyor, yani yavru hücrelerde de aynı işaret görünür olabilecek.

Çoklu renkli RGB takibi araştırmasına öncülük eden ve Southampton Üniversitesi Biyoloji bölümünden Dr. Diego Gomez-Nicola; bu teknikle kendilerinin sinir hücrelerinin konumsal ve zamansal takibinin yapılabileceğini ıspatladıklarını söylüyor. Ve ekliyor:

"Çoklu renkli RGB takibi kullanımının dünyanın değişik yerlerindeki sinirbilimcilerin deneylerini nasıl dizayn edecekleri üzerinde yansımaları olacağını öngörüyoruz. Bu teknik bilim insanlarının daha önce cevap bulmakta güçlük çektikleri sorulara artık cevaplar üretebilmelerini mümkün kılarken, öte yandan da beynin nasıl çalıştığına dair kavrayışın gelişmesine katkı sunacak."

Kaynak :

#Bilim ve Teknoloji KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim