İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

Grafik Sanatında İhap Hulusi Görey

  • # Kültür - Sanat
  • Okuma Süresi 3
grafik-sanatinda-ihap-hulusi-gorey

Afiş dediğimiz zaman kuşkusuz akla gelen ilk isimlerden birisi 1986 yılında aramızdan ayrılan İhap Hulusi Görey’dir. Almanya’da öğrenim gördükten sonra 1925 yılında Türkiye’ye dönen İhap Hulusi, Türk afiş sanatının da öncüsü olmuştur. Almanya’da hocası olan Prof.Ludwig Hohlwein güçlü bir desen anlayışına sahip olması kendisi üzerinde izler bırakmıştır. Türk grafik sanatının kurucusu olmasının yanı sıra yaptığı çalışmalar ile Türk reklamcılığının ilk büyük isimlerinden olmasını da sağlayacaktı. Yoğun afiş çalışmaları almaya başlayınca il atölyesini kurmaya başladı.
İlk afiş siparişini 1927 yılında yaptığı İnci Diş Macunları idi. Ardından İstanbul’da kurduğu atölye ile birlikte birçok işlere imza atacaktı.

Kendini tanıtmak için ilk zamanlar Türkiye’nin en gözde dergisi olan Akbaba’da Münif Fehim ve Ramiz Gökçe’yle birlikte karikatürist olarak çalıştı.

1930 yılında Kulüp Rakısı Etiketini yaptı.

Ardından Atatürk’ün siparişi üzerine 1932 yılında ALFABE kitabının kapağını tasarladı.
Cumhuriyetin 10. yılında yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine Atatürk tarafından kol saati hediye edildi.

İhap Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller) hazırladı.

Tayyare Piyangosu (bugünkü adıyla Milli Piyango) idaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurtdışında da adını duyurdu.

Bayern’in afiş ve etiketleri, Mısır’ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haigh’ın, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.

Türkiye’de ilk grafik tasarım sergisini 1935 yılında Beyoğlu’nda açtı.

Kaynak : https://listelist.com/ihap-hulusi-gorey/

#Kültür - Sanat KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim