İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

Everest Dağı

  • # Araştırma
  • Okuma Süresi 3
everest-dagi

 

Dünyadaki en yüksek tepe özelliği ile bilinen Everest Dağı, Himalayalarda yer almaktadır. Yüksekliği ile Çin ve Nepal sınır çizgilerinde yer alan Everest Dağı, dünyada neredeyse herkesin ismen de olsa bildiği popüler bir dağdır. Dünya üzerindeki tek doruk noktası olması, bu dağın son derece ilgi görmesine ve turizm açısından da bulunduğu yere fazlasıyla katkı sağlamasına neden olmaktadır. Dünyanın en yüksek dağı özelliğindeki Everest Dağı 8.848 metre yüksekliğe sahiptir.

1865 yılında Everest ismine kavuşan bu dağ, İngiltereli bir memurun soyadından ileri gelmiştir. Tibet dilinde Everest Dağı, Çomolungma olarak bilinmektedir. Bu denli popüler ve ilginç özelliklere sahip Everest Dağı’nın ne zaman ve nasıl oluştuğuna dair pek çok görüş bulunmaktadır. Bu noktada en önemli görüşler arasında, Everest Dağı’nın varlığının 450 yıl öncesine dayandığı ve Himalayalardan bile önce oluştuğu yer almaktadır. Dünyanın zirvesi olarak kabul edilen Everest Dağı’nın en doruk noktasında oksijenin yetersiz olmasından dolayı yaşam yoktur.

Sıcaklığın ve rüzgarın da aşırı miktarda olması, bitkilerin dahil burada yaşamalarına olanak vermemektedir. Çeşitli buzullara ev sahipliği yapan Everest Dağı, dağcılık sporu yapanların en çok ilgi odağında olan bir dağdır. Dünyanın doruk noktasına tırmanmayı önemli bir heyecan olarak gören pek çok dağcı, Everest Dağı’na düzenlenen tırmanışlara büyük ilgi göstermektedir. 1920’li yıllardan itibaren Everest Dağı’na çeşitli zamanlarda tırmanışlar gerçekleştirilmiş olsa da, bu alandaki girişimlerin tamamında başarısız olunmuştur. İlk olarak Everest’in doruğuna ulaşanlar, 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay isimli kişilerdir. Ülkemizin önemli dağcılarından biri olan Ali Nasuh Mahruki, Everest Dağı’na başarılı bir şekilde tırmanmayı başaran ilk Türk dağcı olma özelliğindedir.

Kaynak : http://www.paragrafoku.com/2018/06/05/everest-dagi/

#Araştırma KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim