ONLINE DERSLER

Diyojen Sendromu nedir?

  • # Sağlık
  • Okuma Süresi 3
diyojen-sendromu-nedir

Diyojen Sendromu genel olarak; aşırı ilgisizlik, apati, sosyal izolasyon ve çöp toplamaya karşı duyulan ‘Kompulsüf’ bir takıntı ile tanımlanır. Özellikle ‘Demans’ sorunu yaşayan kişilerde daha sık bir şekilde görülür. Genel olarak kendisini toplumdan soyutlayan ve farklı bir dünyaya kendisini adayan bu Psikolojik soruna neden ‘Diyojen Sendromu’ adı verilmiştir?

Diyojen(M.Ö 412- M.Ö 323) yılları arasında yaşayan alaycı ve minimalist bir Yunan Filozofuydu. Felsefe hayatının bütün anlamını doğayla iç içe yaşayarak bulunabileceğini düşünüyordu. Zenginlik, güç, ün ve hayata dair bütün tutkuların reddeilmesiyle, felsefi hayatın anlamının bulabileceğini düşünüyordu. Çalışmaları ise bu yönde oluyordu ve kendisini sürekli olarak doğanın ellerine bırakıyordu. Çoğu zaman Atina’nın sokaklarında, bir şarap fıçısının içerisinde yaşadığı söylenir. Ayrıca Büyük İskender ile olan küstah ve atılgan konuşmalarıyla da bilinirdi. Bir gün Büyük İskender, Diyojen’e gelerek: “Bana, ne istersen söyle.” şeklinde bir cümle kurar. Bu cümleye karşılık olarak Diyojen: “Gölge etme! Başka ihsan istemem.” şeklinde cevap verir.

Diyojen, bu cevabı ile kendisini diğer insanlardan soyutladığını belli eder. Günümüzde de dışarıyla pek bağlantı kurmak istemeyen ve kendilerine ayrı bir dünya yaratan kişilere Psikologlar bu benzerliği yapar. Psikologlar tarafından kendilerini soyutlamış olan kişilere ‘Diyojen Sendromu’ tanısı konur. Diyojen hastalığı yaşlılarda sıkça görülen hastalıklardan bir tanesidir. Diyojen hastalığına yakalanan kişiler hiçbir şekilde çöp atmaya kalkmazlar. Yaşam alanları çöplükten farksız bir şekildedir. Dışarıyla hiçbir şekilde iletişim kurmayan Diyojen hastaları, yaşadıkları yerin karanlık olmasına dikkat ederler. Kesinlikle güneşin girmesini istemez ve bulundukları yeri asla havalandırmazlar. Diyojen Sendromu veya hastalığının genel olarak tedavisini, uzman hekimler yapmaktadır. Tedavi ilk olarak çeşitli konuşmalar ve öneriler ile gerçekleşmektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunlarla beraber Diyojen Sendromu yaşayan kişilerin ‘Bakım Evleri’ bünyesinde kalmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kaynak : https://www.bilgiustam.com/diyojen-sendromu-nedir/

#Sağlık KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim