Nadir görülen genetik bir bozukluğa sahip hastadan öğrenilen bilgiler kullanarak, çok daha fazla insanı etkileyen hastalıkları tedavi etmek için hedef olabilecek yeni bir hormon keşfedildi.
Nisan 2016’da yapılan bu keşif, dünyada yenidoğan progeria sendromu* ile yetişkinliğe kadar hayatta kalan az sayıdaki insandan biri olan 21 yaşındaki Abby Solomon üzerinde yapılan çalışmalarla başladı. Solomon, aynı yaştaki bir kadının aldığı kalorinin yaklaşık yarısını alıyor ve yarısı kadar enerji harcıyordu ayrıca hayatta kalabilmek için sürekli bir şeyler yemesi gerekiyordu. Solomon’un durumu için bir neden bulmaya çalışan araştırmacılar, “asprosin” olarak adlandırılan, progeria sendromuna sahip insanlar arasında eksik olan bu hormonun sadece insülin direnci olan insanlar arasında aşırı olduğunu gösterdi.
Asprosin beyaz yağ dokusundan salgılanır, karaciğere alınır ve dolaşıma hızla glikoz salınımına yol açar. Asprosin hormonunun keşfi ile ortaya çıkan bu bilgiler, asprosini engelleyen yapay bir bileşimin diyabet ve obezite için tedavi olarak kullanılabileceği umudunu da beraberinde getirdi. Bunun üzerine araştırmacılar diyabetik farelere asprosine karşı bir antikor uygulaması yaptı ve plazma insülin seviyesinin düştüğünü buldu. İki yıl içinde insan çalışmalarına da başlanılması düşünülen bu hormon tip II diyabet, obezite ve metabolik sendrom gibi hastalıkların tedavilerinde umut vaat edici görünüyor.
*Erken yaşlanma olarak bilinen yenidoğan progeria sendromu, nadir rastlanan genetik bir hastalıktır. Büyüme bozuklukları, yağ kaybı, yaşlanmış cilt görünümü ve kalp hastalıkları gibi belirtiler ile kendini gösterir.