Çar bombası, kod adı AN602 olan bir hidrojen bombasıdır ve nükleer bombalar arasında “Bombaların Kralı” olarak anılmıştır. Nikita Khrushçhev tarafından 10 Temmuz 1961 yılında yapım emri verilmiştir. Çar bombası üç aşamalı bir mekanizmadan oluşan hidrojenden oluştuğu için kendi grubunda en büyük ve tesiri en yüksek olan bomba olmuştur. Sovyetler Birliği tarafından 30 Ekim 1961 yılında Sibirya’nın kuzeyinde bulunan Novaya Zemilya adasında güvenli bie şekilde patlatılmıştır. Çar Bomba’sı başlarda 100 MT (1 MT, 1 Megaton TNT ‘nin tahrip gücüne sahip ) olarak tasarlanmış, nükleer etkiler hesaplandığında da 50 MT’ye indirilmiştir. Bombanın ikinci ve üçüncü aşamasındaki uranyumun yerine de kurşun doldurulmuş böylece nükleer serpinti % 97 oranında azaltımıştır. Çar bombası, 27 ton ağırlığında 8 metre uzunluğunda 2 metre çapında tasarlanmıştır.
Çar Bombası denendiğinde, 10.500 metre yükseklikten bırakılmış ve 4000 metrede patlatılmıştır. Patlama sonucunda oluşan yoğun bulut tabakası 64 kilometreye kadar yükselmiş ve tabanındaki şok etkisi 40 kilometreye kadar genişlemiştir. Bu patlama bombanın ne kadar tesirli ve tahrip gücünün yüksek olduğunu kanıtlamıştır. Bombanın patlatılması sırasında düzeneğinin güvenli bir şekilde havadan infilak bölgesine taşınması için Tupolev Tu-95 adlı özel uçak geliştirilmiştir. Ayrıca uçağın patlama sırasında bombanın etki sınırları dışında güvenli bir şekilde ulaşabilmesi ve patlamayı geciktirmek için bombaya 800 kilogram ağırlığındaki düşmeyi geciktirici bir paraşüt uygulanmıştır. Patlamanın 1000 kilometre ötedeki Finlandiya’dan duyulduğu söylenmiştir.. Rusya Federayonu Çar bombasının etkisinden sonra bu denli büyük bir bomba yerine daha ufak fakat tahrip gücü çar bombasıyla aynı bombalar üretmeye başlamıştır.
Savaş endüstrisi hafif makineli silahlarla ve tesiri düşük palayıcılarla başlamış olduğu gelişim sürecini, önce ağır makineli silahlara daha sonra da tahrip gücü yüksek nükleer silahlara bırakmıştır. Özellike soğuk savaş döneminde ülkeler, bu tarz nükleer silah denemeleriyle Ar-Ge faaliyetlerine de hız vermişlerdir. II. Dünya Savaşı’nda da kullanılan yıkıcı gücü olan bu bombanın, sadece etki alanına değil yaymış olduğu radyasyon ve ışıkla da binlerce kilometre ötedeki insanları da etkileyebildiği görülmüştür. Bombanın yaydığı ışık bile kilometrelerce ötedeki insanların gözünde kalıcı hasarlar bırakmıştır. Çar bombasının taşındığı uçağın da ışık yansımasından zarar görmemesi için uçak, ışığı en iyi şekilde yanstıcak olan beyaz boya ile kaplatılmıştır. Japonya’da ki insan katliamının ve fiziki çevreyi adeta tuzla buz eden bu gücün bir daha kullanılmaması için başta BM olmak üzere birçok sivil toplum örgütü İnsan Hakları savunucuları tarafından görüşler bildirilmiş ve uluslararası kuruluşlar tarafından ciddi yaptırımlar düzenlenmiştir. Nükleer silahlardan; Çar Bombası (TSAR), Little Boy ( Küçük Adam) ve Fat Man (Şişman Adam) gibi patlayıcılar aslında zamanla ülkelerin gövde gösterisine dönüşmüş ve caydırıcı askeri güç olmalarını sağlamıştır.