ONLINE DERSLER

Bizi Bakteriler mi Yönetiyor?

  • # Araştırma
  • Okuma Süresi 3
bizi-bakteriler-mi-yonetiyor

Verdiğimiz kararları, stres, kaygı bozukluğu, depresyon ve iştah gibi durumları yönetenin beyin olduğunu biliyoruz. Ancak bunları belirleyen gizlenmiş bir yöneticimiz daha var: Bağırsaklarda bulunan bakteriler.Vücudumuz bir bakteri cennetidir. Bedenimizdeki hücrelerin 10 katı kadar bakteri hücresine ev sahipliği yapıyoruz. Bu bakterileri incelemek için başlatılan “İnsan Mikrobiyom Projesi” şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Her insan vücudunda 8 milyon bakteriyel gen taşıyan 10.000’den fazla bakteri çeşidine ev sahipliği yapar. Buna karşın bizimse yaklaşık 22.000 genimiz vardır. Bu verilere bakınca ev sahibinin biz değil, bakteriler olduğu söylenebilir.

Beyin-Bağırsak Etkileşimi

Her insanın bağırsak bakterilerinin kişi için özelleşmiş olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Japonya’da yaşıyorsanız, suşiyi sindirebilmeniz için Türkiye’de yaşayan dostlarınızdan farklı bakterilere ev sahipliği yaparsınız. Bağırsaklarınızda denizde yaşayan bakterilerden bulunur ve bu bakterilerin genini, deniz ürünlerini parçalamak için ödünç almış olursunuz.

İnsan Mikrobiyom Projesi’nin ilginç bulgularından biri de bu bakterilerin çevrelerine hayrette bırakacak bir hızla cevap verecek şekilde metabolik olarak aktif olmaları. Bu aktivite sonucu ortaya çıkan kimyasal ürünlerle beynin yapısı etkilenebilmektedir. Bu nedenle otizm ve depresyon vakalarının bir kısmının aslında bağırsak bakterilerindeki düzensizliklerden kaynaklandığı düşünülüyor. Bağırsak beyni etkileyebildiği gibi, beyin de bağırsağı etkiler. Çocukluk çağında yaşanan travmalar beynin yapısını etkilerken bağırsağın bakteri düzenini de değiştirir. Bu durumu açıklamak için bilim insanlarının yaptığı yorumsa çocukluk travması sonucu beyinden alınan sinyallerin bağırsak bakterilerini değiştirdiği, bu değişikliğinse beyni etkileyerek çeşitli hastalıklara sebep olduğudur.

Kaynak :

#Araştırma KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim