ONLINE DERSLER

Balmumu Heykeller

  • # Seyahat
  • Okuma Süresi 3
balmumu-heykeller

Heykel yapımında balmumu, kolay şekil almasından dolayı geçmişten beri kullanılmaktadır. Balmumu kullanılarak ölenlerin yüz kalıplarının alınıp, bu kalıplar kullanılarak heykel yapılmasına ilk kez Roma döneminde rastlanılmıştır. Ancak balmumundan gerçek boyutlarına uygun olacak şekilde insan heykelleri yapımına ilk kez Fransa’da A. Benoist’ nin 14. Lui’nin büstünü yapmasıyla başlanmıştır. Günümüzde balmumundan heykel yapımında kullanılan teknikler ve balmumu heykel ustasının becerisi, bu heykellerin neredeyse heykeli yapılan kişiden ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi olmasına olanak sağlamaktadır.

Heykel yapımına önce metal bir iskelet hazırlanarak başlanır. Bu iskelete istenilen pozisyon verilerek,  alınmış olan ölçülere göre kil kullanılarak figürün heykeli yapılır. Kilden heykelin tamamlanmasından sonra ise sıra kalıp çıkartma işlemine gelir. Baş ve gövdenin kalıpları ayrı ayrı çıkartılır. Gövdenin kalıbı alçı ile iki parçalı olarak alındıktan sonra, bu kalıba camla pekiştirilmiş plastik dökülerek gövdenin heykeli tamamlanır. Başın kalıbının alınmasında ise başın toplam 14 bölgesine ayrı ayrı alçı uygulanır. Bu şekilde alçı sertleştikten sonra rahatlıkla heykelden ayrılarak tekrar birleştirilebilir.

Balmumundan yapılmış heykellerden oluşan ilk müze, Londra’da 1835 yılında açılan Madam Tussauds Müzesidir. Bu müze, tarihi ve popüler kişilerin ne kadar başarılı bir şekilde resmedildiğini gösterince ziyaretçilerin ilgisini çekti ve hızla yaygınlaştı. Dünyanın pek çok yerinde balmumu heykellerden oluşan müzeler açıldı. Türkiye’de türünün ilk örneği olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, 2013 yılında Eskişehir’de açılmıştır.

Kaynak :

#Seyahat KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim