İletişim
Youtube
Instagram
ONLINE DERSLER

B6 Vitamini Eksikliği ve Nedenleri

  • # Sağlık
  • Okuma Süresi 3
b6-vitamini-eksikligi-ve-nedenleri

B6 vitamini, sekiz B vitamininden biridir. Bu vitamin grubu, uygun hücre fonksiyonu için önemlidir. B6 vitamininin vücutta birçok işlevi vardır ve 100’den fazla enzim reaksiyonunda rol oynar, metabolizmaya fayda sağlar, merkezi sinir sistemini, normal beyin gelişimini ve bağışıklık sistemini sağlıklı tutar, ruh halini, iştahı, uykuyu ve düşünceyi etkiler. Hastalıklarla savaşmak ve kanın oksijeni vücudun her yerine taşımasını sağlamak için de B6’ya ihtiyaç vardır. Vücudun enerji için proteinleri, karbonhidratları ve yağları metabolize etmesine, beyin hücrelerinde enerji kullanımının düzenlenmesine, serotonin ve dopamin gibi kimyasal habercilerin (nörotransmitterlerin) sentezlenmesine yardımcı olmak başlıca görevleri arasındadır. B6 Eksikliğinde ortaya çıkan durumlar; 

Düşük Enerji: Vücudun her hücreye oksijen taşımak için kullandığı hücreler olan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşturulması için gerekli bir vitamin olan B6 vitamini çok düşük seviyedeyse anemi (kansızlık) görülebilir. Yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmamak enerjiyi tüketebilir ve çok yorgun hissedilmesine neden olabilir. Tek sebep bu değildir, vücutta yeteri kadar demir bulunmaması, folat, B12 ve başka vitaminlerdeki eksiklikler de anemi oluşturabilir. B6 vitamini, Sideroblastik anemi denilen bir genetik anemi tipinin tedavisinde etkilidir. Deri Döküntüleri: B6 eksikliğinde Seboreik dermatit olarak bilinen kaşıntılı, pullu kırmızı bir döküntü yaşanabilir. Yüzde, göğsün üst kısmında, kafa derisinde ve boyunda kendini gösterebilir. Döküntü zamanla belirginleşebilir. Eksiklik az ise semptomların ortaya çıkması için aradan aylar ya da yıllar geçmelidir. Kuru, Çatlamış Dudaklar: Ağız, B6 eksikliğinin tespit edilebileceği yerlerden biridir. Dudakların pullanması ve iltihaplanması, ağrı ile birlikte ağzın köşelerinde oluşan çatlaklar B6 eksikliğini gösterebilir.Parlak, Ağrılı Dil: Şişmiş, iltihaplı, kızarık, pürüzsüz veya ağrılı bir dil B6 eksikliğinin göstergesi olabilir. Bu, çiğneme, konuşma ve yutma ile ilgili sorunlara neden olabilir. Zayıflamış Bağışıklık Sistemi: B6 eksikliği bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı savaşmak için üretmesi gereken beyaz kan hücrelerinin ve antikorların oluşumunu engeller. Sonuç olarak vücudun kendini savunması zorlaşır ve kısır döngüye girilebilir. Kanser ve başka hastalıklarda B6 kaynağı tükenebilir, telafisi için daha çok vitamin alınması gerekebilir. B6 vitamini takviyesiyle bu kolayca yapılabilir. Ellerde veya Ayaklarda Uyuşma: Periferik nöropati denilen bir sinir bozukluğunda parmaklarda karıncalanma, ayaklarda uyuşma hissedilir. B6 eksikliği bu bozukluğu tetikleyebilir. B6 dışında B12 gibi vitaminler de sinirlerin sağlıklı kalması için önemli ve gereklidir.Ruh Halindeki Değişiklikler: B6, beyinde nörotransmitterlerin oluşturulmasının önemli bir parçasıdır, ruh halini ve hafızayı düzenlemeye yardımcı olur. Yeteri miktarda değilse artan sinirlilik, endişe ve depresyon fark edilebilir, zihinsel yetenekler yavaşlayabilir. Bir kişide kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı ( beyin sisi) görülüyorsa ve özellikle de yaşlıysa bunun nedeni B6 vitamini eksikliği olabilir. Bu, kalça kırığı, inme (felç) ya da diğer ciddi hastalıkların ardından depresyona girme olasılığında artışa neden olabilir. Aslında B6 vitamini takviyelerinin demanslı hastalarda veya diğerlerinde bilişsel yetenekleri, ruh hali değişikliklerini iyileştirdiğini gösteren kanıtlar azdır.

Çoğu gıdada bir miktar B6 vitamini bulunur. Dengeli bir diyete sahip insanlar bir eksiklik geliştirme eğiliminde değildir. Sığır eti, sığır karaciğeri, kümes hayvanları ve somon gibi balıklar iyi B6 kaynaklarıdır. Bir bardak nohut günlük ihtiyacın yarısını karşılar. Kahvaltılık gevrekler gibi güçlendirilmiş gıdalar, patates, mısır muz, kabuklu yemişler, tofu, bulgur, çökelek, kabak, pirinç,kuru üzüm,soğan,ıspanak,karpuz diğer B6 kaynakları arasındadır. B6 vitamini eksikliği nadirdir. Çoğu insan yediği besinlerle yeterince alır ancak B12 ve B9 vitamini gibi diğer B vitaminlerindeki eksiklik B6’nın da eksik olma olasılığını artırır. Otoimmün bozukluğu olanlarda, obez olanlarda, sigara içenlerde, hamilelerde veya emzirenlerde B6 seviyelerinin düşük olma olasılığı daha yüksektir. Uzun süreli aşırı alkol tüketimi, hipotiroidizm ve diyabet gibi sorunlar da B6 eksikliğine neden olabilir. Kişilerde bağırsak emilimi zayıfsa, östrojen, kortikosteroid, antikonvülzan veya başka ilaçlar alınıyorsa eksiklik gelişebilir. Doktor yeni bir ilaç reçete ederse, bunun vücut üzerindeki genel etkisi sorulmalıdır.

Kaynak : https://www.bilgiustam.com/b6-vitamini-eksikliginin-nedenleri-ve-isaretleri/

#Sağlık KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim