ONLINE DERSLER

Albatros

  • # Coğrafya
  • Okuma Süresi 3
albatros

Albatros kuşları ülkemizde de adını sıklıklı duymuş olduğumuz kuş türlerinden bir tanesidir. Dünya üzerinde kanat açıklığı olarak dünyadaki en büyük kuş olma özelliğine sahiptir. Kanat uzunlukları yaklaşık olarak 4 metre civarındadır. (Dünyanın en büyük kuş türlerinden bir tanesi olan kartallarda en uzun kanat açıklığının 2,4 metre olduğu bilinmektedir.) Yaklaşık olarak ağırlığı 4-5 kilogram civarındadır. Bu kuşların kanatları hariç vücutlarının tamamı beyazdır. Çok nadir olarak kahverengi veya gri renkte albatroslarda bulunmaktadır. Kanatlarının uzunluğu ve büyüklüğü sebebiyle çok uzun süre kanat çırpmadan gökyüzünde süzülebilmektedirler. Kanatlarını açıkken sabitleyen bir kiriş yapısı bulunduğundan, uzun süre enerji harcamadan kanatlarını açık halde bulundurabilmektedir. Kanatlarında sabit kalmayı sağlayan kirişe omuz kilidi adı verilmektedir.

Albatroslar açık deniz kuşlarıdır ve suda uyurlar. Bütün besinlerini su içinden karşılarlar. Albatroslar sadece bir yumurta yumurtlarlar ve bu yumurta üzerine hem dişi hem erkek ortaklaşa kuluçkaya yatarlar. Yumurta büyüklüğü yaklaşık olarak 200 gram ile yarım kilo arasında değişiklik göstermektedir. Yumurta rengi beyazdır.

Albatroslar iş olarak birbirleri ile çok uyumlu kuşlardandır. Albatroslarda kuluçka süresi yaklaşık olarak 2,5-3 ay aralığındadır. Yavru albatrosu anne baba yaklaşık olarak 9 ay civarında beslerler.

Albatroslar dünya üzerinde en uzun süre uçuş yapabilen hayvanlar arasındadır. Çünkü hayatlarının büyük bir kısmını açık denizlerde geçiren bu kuşlar saatlerce hiç kanat çırpmadan havada kalabilirler. Hatta çok az enerji ile günlerce havada kalabilirler. Albatrosların havalanması içinde epey bir koşması gerekmektedir. Birden havalanamazlar. Albatrosların bu süzülme teknikleri planörlerin yapılmasında da faydalanılan bir kaynak olmuştur.

Albatroslar uzun ömürlü kuşlardan olup genel olarak yaşam süresi 30 yıl olmakla birlikte bazı türlerinin 60 yıl kadar yaşadığı tespit edilmiştir. Albatroslar deniz canlıları ile avlanıp genel olarak deniz yüzeyindeki balıklar vb. deniz canlılarını yerler. Bazen de 10-12 metreye kadar dalarak av peşinde koşarlar. Albatroslar son yıllarda gemileri de takip etmektedir.  Bundaki amaçları ise gemilerden atılan yiyeceklerdir. Albatroslar yaklaşık olarak 3-4 yaşında erginleşir ve 6-7 yaşlarında yuva kurarlar.

Albatroslar önceki yıllarda tüyleri için insanlar tarafından avlanan bir hayvan olmuştur. Albatrosların en büyük düşmanı ise insanları saymaz isek bazı büyük martılardır. Hayatının ilk senelerini uzun bir süre tek başına geçiren albatros kuşları, yeterli erişkinliğe varana kadar yalnızdır. Kendisine uygun eşi bulduktan sonra ise ömrünün geri kalanını yalnızca eşiyle birlikte geçirir. Eşler birbirlerine son derece saygılı ve centilmendir. Saatlerce birbirlerine sevgi gösterilerinde bulunurlar. Dişi albatros senede bir tek beyaz yumurta yumurtlar. Eşler nöbetleşerek kuluçkaya yatarlar. Eşlerden birisi denizde iken diğeri yumurtanın üzerinde bir hafta kadar oturabilir. 80 günlük kuluçka devresinden sonra çıkan yavruyu 8-9 ay sindirilmiş besinleri gagasına kusarak beslerler.

Kaynak :

#Coğrafya KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim