ONLINE DERSLER

427 Derece Sıcaklıkta Buz Olur mu?

  • # Bilim ve Teknoloji
  • Okuma Süresi 3
427-derece-sicaklikta-buz-olur-mu

Güneşe en yakın gezegen Merkür. 427 derecelik sıcaklığıyla Güneş Sistemi’nin en sıcak ikinci gezegeni (en sıcak gezegen ise Venüs’tür). Hayret edeceksiniz ama Merkür’de çok büyük miktarlarda katı halde su bulunduğu açıklandı. Güneş sistemimizdeki bir gezegende su bulunması yeterince şaşırtıcı, 427 derece sıcaklığı olan bir gezegende hem de buz halinde su olması insanı gerçekten hayret ettiriyor.

Peki bu nasıl oluyor?

Merkürün güneş gören yüzünde sıcaklık 427 derece iken güneş görmeyen yüzünde yani geceleri sıcaklık -173 dereceye kadar düşmektedir. Merkürün bir atmosferinin olmaması ısı regülasyonunun sağlanamamasına sebep olmaktadır. Ayrıca Merkürün dönme ekseninin eğiminin neredeyse sıfır olması  kutup bölgelerinde güneşi hiç göremeyen birtakım ceplerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple bilim adamları yıllar önce bu bölgelerde su veya diğer uçucu maddelerden oluşan buzun var olabileceğini öngörmekteydiler. 1991 yılında Porto Riko’da ki Arecibo radyo teleskopunun  Mercury’nin kutuplarına gönderdiği radyo dalgalarının alışılmadık  parlak yansımaları bilim adamlarının  bu bölgelerde buz bulunabileceği fikrini destekledi.Bu yansımaların büyük çoğunluğu 1970’lerde Mariner 10 uzay aracının keşfettiği büyük kraterlerin konumu ile uyumluydu.  Ancak Mariner % 50 sinden daha azını görmekteydi ve  bilim adamları kutup bölgelerinin görüntülerini alamamaktaydı.

Merkür’e MESSENGER uzay aracının ulaşması ile  2011 yılında bu durum değişti. MESSENGER’ın gezegenden  Dual İmaging System  ile aldığı görüntüler ve 2012 yılının başlarında karanlıkta kalan kuzey ve güney kutupları üzerindeki radar çalışmalarında görüntülenen parlaklıklar ve su-buz hipotezi ile tutarlı bulgular Merkür ‘deki buz varlığını doğruladı. MESSENGER Merkür’ün radarda saptanan parlak bölgelerdeki ortalama hidrojen konsantrasyonlarını ölçmek için nötron spektroskopisi kullanmaktadır.  Su-buz konsantrasyonları hidrojen ölçümleri ile elde edilirdeğerlendirilmektedir. Nötron verileri, Merkür’ün radarla parlak görüntü veren kutup bölgelerinde en üst 10-20 cm’lik tabakada hidrojenden nispeten daha az zengin bir tabaka, bunun altında onlarca santimlik derinlikte ise  hidrojenden çok daha zengin bir tabaka tesbit etti. Gömülü katman neredeyse saf su buzu ile tutarlı bir hidrojen içeriğine sahipti. Ayrıca Messenger Merkür Lazer yükseklikölçer (MLA) aleti ile gezegene 10 milyondan fazla lazer darbesi göndererek gezegenin ayrıntılı topografya haritalarını oluşturdu. Elde edilen tüm bu veriler sonucunda artık Merkür’de de Mars ve Ay gibi su bulunduğu kanıtlanmış oldu. Bundan sonra ki aşamalarda suyun bulunduğu ortamda canlıların da var olabileceği varsayımının doğru olup olmadığı sınanacak gibi görünüyor.

Kaynak :

#Bilim ve Teknoloji KATEGORİSİNDEKİ DİĞER PARAGRAFLAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim